x

x

zondag 20 maart 2011

Holi-time!


Net als vorig jaar werd het google-logo op de Indische google-site in een holi-kleedje gestopt. Holi is dan ook een geweldig feest in India. Iedereen gooit met gekleurd poeder naar elkaar. Er wordt met waterballonnen gesmeten en met waterpistolen spuit je elkaar lekker nat.

Wij vierden het samen met onze vrienden Caitlin, Xavier, Dorian en Arthur en hadden een su-per leuke dag! Ik had enkele niet-toxische kleurstoffen aangeschaft. De kinderen kregen voor de gelegenheid een witte kurta aan. We smeerden onszelf volledig in met kokosnootolie zodat de kleuren makkelijk afgewassen zouden kunnen worden en toen... waren we klaar voor het gevecht!

Voor:




Na:



Happy Holi!!!

Vervroegde verjaardagen

Omdat het in Delhi steeds warmer wordt en het daardoor onmogelijk is om een tuinfeestje te geven in april, organiseerde ik gisteren al het verjaardagspartijtje van Roos en Sam. Ik ben een tijdje bezig geweest met de voorbereidingen, maar ik denk wel dat ik mag zeggen dat het feest geslaagd was.

Er was een springkasteel:



Er waren knutselactiviteiten:






Er waren de beste body-painter van Delhi en een dame die je haar versierde:




Er waren prachtige verjaardagstaarten met uiteraard de obligate kaarsjes om uit te blazen nadat een 'happy birthday-lied' gezongen werd:



Er was veel volk:



Er waren veel cadeautjes:


Maar vooral: ik had 's avonds twee super-geweldig-mega-uitermate gelukkige meiden! En dat is waar een moeder het om doet, niet waar?

Nogmaals heel erg bedankt aan al wie meehielp aan het welslagen van het feestje!

Straatwerken

Je begrijpt niet hoe ze het doen, maar straten worden hier gerenoveerd terwijl de business blijft draaien. Iedereen loopt door de werken door. Niets wordt afgespannen om te verhinderen dat voetgangers door de pas gegoten beton lopen enz. Toegegeven, het resultaat is er dan ook naar.


Heel typisch in India is ook, dat de vrouwen het zware werk klaren. De mannen scheppen bijvoorbeeld de mandjes vol en de dames mogen het vervoeren.

Bloementijd

De 'lente' is in het land en heel Delhi staat in bloei. Ongelooflijk wat een bloemenpracht je deze dagen kan aanschouwen!

In onze tuin:






In Nehru Park, een park gelegen in Chanakya Puri waar wij wonen:





We genieten dan ook volop door bijvoorbeeld te ontbijten op ons terrasje in de tuin of te gaan fietsen in het park.




En wat doe je nog meer tijdens je bezoekje aan Nehru Park en je toevalligerwijs een microfoon op zak hebt?


Optreden bijvoorbeeld!

donderdag 10 maart 2011

Ahmedabad (deel 2)

Voor dit verslag duiken we even terug in de tijd. We waren gekomen aan de heritage walk door de oude stad, een geleide avondwandeling die vake, Jochen en ik samen deden. Moeke en de kinderen bleven gezellig wat televisie kijken in 'totel'.

De wandeling startte in Magaldas ni Haveli. Dit is een prachtig, traditioneel, houten gesculpteerd gebouw van meer dan 200 jaar oud. Het bevindt zich binnen de oude stadsomwalling. Het huisvest tegenwoordig een café (zonder bier).




De wandeling eindigde bij een man die elke avond om 11 uur met een drum het sluiten van de stadspoorten bekendmaakt. De stadspoorten worden weliswaar niet meer gesloten, maar de drummersfamilie beschouwt het als hun plicht, naar Allah toe, om nog steeds elke avond muziek te spelen.


De volgende ochtend trokken we er weer met z'n allen samen op uit. We brachten opnieuw een bezoekje aan Siddi Sayad's Moskee uit 1423, nu ook met moeke en de kids erbij.






We volgden nadien dezelfde route als die van de avondwandeling. Kwestie van alles ook een keer bij voldoende daglicht te kunnen aanschouwen en het tevens te kunnen tonen aan moeke en de kinderen. Zo konden we ook meer genieten van de prachtige doch jammer genoeg erg vervallen huizen.



Onze gids had ons de stadsstructuur diets gemaakt en die zit als volgt in elkaar:

Je had vroeger de stadsomwalling. 's Ochtends werden al de toeganspoorten geopend, 's avonds werden deze opnieuw gesloten (zoals eerder gezegd, werd er terwijl op de drum gespeeld).


Binnen de stadsmuren bevinden zich een soort straatjes waar vroeger ganse families in woonden. Deze straten ging je meestal ook binnen langs een poortje en werden 'pole' genoemd. Deze poles kunnen vaak ook afgesloten worden met deurtjes. Zo kon men vroeger aan elkaar duidelijk maken dat men nood had aan een beetje privacy.



Hier zie je het naambordje van de 'Muhurat Pole'. Muhurat verwijst naar de familie die er vroeger gehuisvest was.

Een pole kan op zich bestaan uit nog een verdere opdeling:


Tegenwoordig wonen verschillende families op kleine oppervlaktes samen met elkaar. Per pole bestaan er een soort wijkcomités die allerlei activiteiten organiseren. Deze activiteiten worden aangekondigd op iets dat lijkt op een schoolbord:



Voor de stad gebouwd werd, stonden er erg veel bomen. Omdat de inwoners wilden vermijden dat de vogels samen met de bomen zouden verdwijnen, plaatsten ze overal vogelhuisjes. De mensen en dan vooral de Jains zorgen er nu nog steeds voor dat de vogels er te eten kunnen vinden.


De oude binnenstad is eerder vuil, maar wat opvalt is dat er hier niet zo heel veel elektriciteitsdraden hangen, wat wel het geval is in bijvoorbeeld Old Delhi. De Britten zorden hier namelijk voor een ondergronds elektriciteitsnetwerk. Daarnaast werd de oude stad ook voorzien van een rioleringsnet. Deze palen fungeren als verluchting:


We zetten onze weg verder richting Rani-ka-Hazira. Dit is het mausoleum van de vele koninginnen van de sultan Ahmed Shah, naar wie de stad genoemd werd. Het ligt verstopt tussen de huisjes en de kraampjes en je zou zelf het amper terugvinden.



Tegenover deze tombes, ligt de tombe van sultan Ahmed Shah zelf. 'Women not allowed', maar even door het deurgat piepen mocht wel.



Onze vakantie liep tegen zijn einde aan. We hadden nog even de tijd om wat te eten en te drinken in 'The House of MG' om vervolgens uit te checken in het hotel en onze vlieger richting Delhi te nemen.


Einde van alweer een prachtige reis!


(Wellicht bedoelden ze niet wat wij hier lezen, maar ik vond het wel grappig dat het er zo Nederlands uitziet.)