x

x

woensdag 15 juni 2011

Olifant in Mysore

Velen zullen het filmpje over de moordende wilde olifant in Mysore, India, wel gezien hebben http://www.youtube.com/watch?v=QY4kdVg_8WQ. De olifant doodde een man en een koe en liet eveneens een spoor van vernieling achter. Hij werd uiteindelijk overmeesterd en gevangen genomen.

Er staan meerdere filmpjes van dit tragische voorval op Youtube. En het is echt vreemd, zelfs shockerend om sommige commentaren van mijn surfende medemens te lezen:
*What the hell leave the cows alone!
*pooor coooowww :( :( :( Zoals jullie wel weten is de koe een heilig dier in India. Als je met de auto een koe doodrijdt, is je gevangenisstraf zwaarder dan wanneer je een mens doodrijdt.
*HAHA!!! Yeah! One less punjab to worry about. Elephant 1, random sucker 0!
*elephant scores 1 human scores 0 -- karma Menig Indiër gelooft in Karma: een soort van actie en reactie - principe. Het resultaat van zijn acties en handelingen in dit leven, kan in dit zelfde leven of in een volgend leven terugkomen. Dit maakt iedereen ook zelf verantwoordelijk voor zijn huidige en volgende levens.
*all Pakistan has to do is send in a few elephants! :)
*GOOD JOB! OVERPOPULATION SUCKS!
*God hates mysore
*i would have taken a law and blown that fucking elephant off the face of the earth
*According to the bible 1 human life is worth 3400 animal lifes. I see nothing wrong with that

Tja, dit behoeft verder geen commentaar...

zondag 12 juni 2011

Spektakel door de zwarte wouw

Deze voormiddag gingen we opnieuw wat plonsen in het zwembad aan de residentie van de ambassadeur.



Sam speelt er meestal met wat zeemeerminnetjes en deze keer ook met een 'My Little Pony' in het water.

Toen we even niet opletten, werd de in het water drijvende pony plots door een gigantische zwarte wouw als prooi aanzien. Hij pikte op indrukwekkende wijze het ding uit het water om er vervolgens mee aan de haal te gaan.


De kinderen waren erg geschrokken. Roos huilde zelfs.

Ik weet niet precies wat het dier zelf gedacht moet hebben, maar hij dropte de pony... bovenop een wel erg hoge verlichtingspaal van het tennisveld.


Gelukkig konden mama en papa met wat teamwerk de pony uit deze hachelijke situatie redden. Sam tevreden. Roos tevreden. Mama en papa ook tevreden.

dinsdag 7 juni 2011

Kooltjes

Tijdens ons ritje met de stoomtrein in Darjeeling maakten we een aantal stops. Onze langste stop hielden we in Ghum. Daar keerde de trein en werden ook de opgebrande kolen op de sporen gedumpt. Blijkbaar weten de inwoners van Ghum dit maar al te goed. Dit mannetje kwam meteen met zijn blote handen de nog niet volledig opgebrande kooltjes oprapen om zelf een vuurtje te hebben om eten te maken, maïs te poffen enz.

Vers vlees

De slager in Darjeeling, maar zo zijn ze ook in de rest van India:


De manden op het dak, daar worden de levende kippetjes in gezet. De kip wordt dan vers geslacht terwijl je erbij staat.


In elk geval is er hier voorlopig gelukkig nog geen sprake van EHEC-bacteries! :)

maandag 6 juni 2011

Escaping the heat - Darjeeling

Net zoals vele Indiërs alsook de Engelsen ten tijde van de kolonialisering, ontvluchtten we dit weekend de hitte en trokken we naar de bergen in het Noorden van India. We namen het vliegtuig naar Bagdogra en vervolgens een taxi richting Darjeeling. Darjeeling is over heel de wereld gekend omwille van zijn zeer fijne thee. Vooral de zwarte thee, al zijn ze zich ook meer en meer aan het richten op de groene en zelfs op de dure witte thee. Deze komen trouwens allemaal van dezelfde theeplant, alleen worden de theeblaadjes anders verwerkt met een andere thee als resultaat. Je kan het al raden, tijdens deze vakantie stond alles rond thee centraal.

De taxi-rit begon veelbelovend. We reden door de prachtige theevelden.




Het geeft een beetje hetzelfde gevoel als door de wijnvelden rijden in Frankrijk. Al vertonen de wegen hier een beetje meer putten, hobbels en kuilen dan die in Frankrijk. En laat dat nou net mede aan de oorsprong liggen van... 'ne platten tuub'.
Onze taxichauffeur haalde zijn krik boven, vervolgens zijn reservewiel, draaide dit wiel er op en...


...er ook weer af. Zijn reservewiel bleek ook stuk te zijn. Zucht. Er zat niets anders op dan naar de dichtstbijzijnde 'mec' te rijden en de banden te laten repareren. Wat een rit van 3 uur had moeten zijn, werd er eentje die bijna 5 uren duurde. Incredible India!



Later dus dan voorzien kwamen we aan in Darjeeling. We checkten in in hotel Dekeling en gingen vervolgens een hap eten in het onooglijke Dafay Munal-restaurantje. We aten er heerlijke momo's en crispy chicken. Om duimen en vingers bij af te likken!

De volgende ochtend gingen we te voet naar 'Padmaja Naidu Himalayan Zoological Park' ofte 'de zollozjie'. We wandelden letterlijk door de wolken, de kinderen waren onder de indruk.



Maar ook de zoo zelf was best de moeite. Hij was niet erg groot maar wel goed onderhouden en we konden er enkele spectaculaire 'species' aanschouwen. Vooral ook het feit dat we bijvoorbeeld de tijger van zo dichtbij konden zien, maakte het erg indrukwekkend.


In Darjeeling en nog op andere plaatsen in West-Bengalen leeft een Gorkha etnische groep die streeft naar een aparte staat, Gorkhaland. Deze heeft blijkbaar veel aanhang want op verscheidene plaatsen zag je 'Gorkhaland' op het adreskaartje staan ipv 'India'. Je ziet er de geel-wit-groene vlag van 'Gorkhaland' ook overal wapperen.


Van aan de zoo wandelden we verder richting The Happy Valley Tea Estate. We brachten er een bezoekje aan de fabriek, kregen een rondleiding van een gids, leerden van deze gids dat getrouwde vrouwen andere plukquota's hebben dan de ongehuwde meisjes, wandelden door de theeplantages, konden de theepluksters gadeslaan en dronken er de enige echte Happy Valley-thee, meer bepaald de Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe ofte de SFTGFOP-thee. Dit is een soort codering om de kwaliteit van de thee aan te duiden. Bij SFTGFOP gaat het om de thee van de fijnste kwaliteit.










We wandelden terug naar het centrum van Darjeeling en proefden nog wat thee in Goodricke, The House of Tea.


Die avond aten we een snack bij Glenary's, een door de Lonely Planet gehyped restaurant. Vervolgens keken we allemaal samen gezellig naar de prachtige tenniswedstrijd tussen Federer en Djokovic.

De volgende ochtend moesten we aanschuiven om bij Sonam's kitchen te kunnen genieten van een overheerlijke pannenkoek met banaan en chocoladeschilfers. Vervolgens trokken we het stadje in om in verschillende theeshops allerlei soorten Darjeeling-thee aan te schaffen.


We leerden er dat Lipton en Pickwick taboe zijn in Darjeeling. Wat zij doen is goedkopere theesoorten van verschillende tea-estates opkopen en mengen (blenden). Een belediging voor de thee.

Die namiddag maakten we een ritje op de Toy Train. Het was een queeste om aan tickets te geraken. Uiteindelijk hadden we wachtlijst-tickets en oef, we konden toch nog mee!


Deze Toy Train rijdt op een smalspoor dat door de Britten aangelegd werd tussen 1879 en 1881. Het is ongeveer 86 kilometer lang en loopt van op een hoogte van ongeveer 100 meter in New Lalpaiguri tot op een hoogte van 2200 meter nabij Darjeeling. Het betreft door Unesco beschermde stoomlocomotieven en het is echt een belevenis om met deze trein te kunnen meereizen. Tjoeke tjoeke tjoeke phoeeee phoeeeeeeeeee!




Op onze terugweg naar het centrum van Darjeeling bezochten we nog even de botanische tuin, maar dat was helaas écht vergane glorie.


We aten nog wat lekkers in restaurant Blind Date. Nadien gingen we terug naar ons hotel en trokken we onze pyjama aan om met ons viertjes naar de vrouwenfinale op Roland Garros te kijken. Gezellig!

De volgende ochtend vertrokken we al vroeg terug naar de luchthaven in Bagdogra. We reden door een prachtig landschap en passeerden enkele tea-estates.


Ik vond deze bamboe echt geweldig:


We waren goed op tijd op de luchthaven. Maar wat-was-dat-voor-een-puinhoop?! Minutenlang aanschuiven om de luchthaven binnen te mogen, minutenlang aanschuiven om je bagage te laten screenen door een x-ray, minutenlang aanschuiven om in te checken, minutenlang aanschuiven bij de security check,... en dat in een gebouw zonder airco. Het was puffen en afzien. Uiteindelijk kregen we om een ons niet gekende reden een upgrade naar business-class en zo konden we al dat gedoe op de luchthaven vergeten.

Zwemmen!

Het is warm en het is dan ook zaaaaalig om in het zwembad aan de residentie te kunnen zwemmen. Echt ge-nie-ten. (Het is wel niet makkelijk om je oogjes open te houden als de Indische zon in je ogen schijnt!)


Roos the performer


Ook Roos deed mee in een spektakel op school. Met haar klas verzorgde ze de poppenshow 'Jack and the Beanstalk'. Roos vertolkte gedurende het eerste gedeelte de stem van Jack. Tijdens deel 2 speelde ze zelf met de poppen.



En wat een performance! Mama, papa en Sam waren erg fier op Roos. Ze sprak prachtig Engels, maakte niet 1 foutje.



We waren erg onder de indruk... Het is hard, ja zelfs pijnlijk geweest om Roos in een anderstalige (Frans & Engels) omgeving te droppen... maar uiteindelijk spreekt ze nu vloeiend Engels. En het doet echt deugd om te zien dat het zijn vruchten heeft afgeworpen!

zondag 5 juni 2011

The Indian Bioscope

Sam had laatst een optreden op school. Vooraf moesten we 1000 roepies meebrengen voor het betalen van de 'kostuums en juwelen'. Prijzig, maar achteraf bleek het best de moeite waard. Alle kinderen van de twee kleinste klasjes voerden een soort modeshow op. Ze toonden ons de verschillende traditionele klederdrachten van over heel India. Sam was om op te eten in haar sari, zooooo schattig!





Al was ik ook fan van deze:


De Dalai Lama. Dit manneke was er echt voor geboren. Hij kwam zo 'zen' als wat het podium op, wat een schatje!

Afscheid nemen

Het expat-leven is een leven vol afscheid nemen. Dat is uiteraard een minder leuke zijde van dit nomadenbestaan. Zo namen we ook afscheid van het Nederlandse gezin Sara, Frank en hun zoontje Stephan. Om het minder triest en toch een beetje aangenamer te maken, gingen we met een hele bende op weekend naar The Pataudi Palace. Dit is een heritage hotel op zo'n uurtje rijden van Delhi.

Het was erg gezellig. Samen spelen, eten, cricket spelen, zwemmen, filmpje kijken, speurtochtje doen, quizzen op z'n Hollands, te weinig slapen,...