x

x

zondag 30 september 2012

1h56m

Enkele maanden geleden is Jochen druk aan het sporten gegaan. Het begon met een soort 'start-to-run'-gedoe om vandaag als kers op de taart deel te nemen aan de '5th airtel Delhi half marathon'.


Om niet in de grootste hitte te moeten lopen, vertrokken de lopers al om 6:30h. De meisjes en ik moesten dan ook vroeg uit de veren om papa te gaan aanmoedigen.

We kozen een strategische plek uit, zodat we hem (zonder dat we zelf te veel moesten rondhollen) 3 keer zagen passeren.




Ik weet niet precies hoeveel deelnemers er waren, maar het waren er in elk geval meer dan 20 000. Er waren vooral veel Indiërs maar toch ook een aantal expats. Er waren er met en zonder tulband, met en zonder schoenen,...


Straatkinderen die een zak met lege plastic flesjes inleveren bij een recycle-station in Delhi, krijgen daar ongeveer 50INR voor. Deze kindjes hadden zich dan ook strategisch opgesteld met hun zakken, vlak na een waterbevoorradingspunt.



Na 1 uur en 56 minuten kwam papa over de meet gelopen. Hij kreeg een medaille en een dikke zoen van zijn 3 trotse vrouwen!

Ook een dikke proficiat aan zijn collega Antoine! Puik werk jongens!!!


woensdag 19 september 2012

Extra dagje verlof

Het is weer wat, in deze wereld. Meningsverschillen leiden tot zware rellen. Ik kan niet anders dan zeggen dat ik het beangstigend vind en vooral... jammer. Ik ben wellicht naïef als een klein kind wanneer ik zeg te hopen dat we ooit wel vredig met elkaar zullen kunnen samenleven op deze aardbol.

In elk geval besliste de redactie van een Frans tijdschrift om bepaalde cartoons te publiceren. Cartoons die sommige als zijnde aanstootgevend zullen beschouwen. Cartoons die mogelijk, net zoals het youtube-filmpje in Amerika, opstand zullen uitlokken:
De Standaard, woensdag 19 september 2012:

Franse ambassades en scholen in moslimlanden vrijdag dicht

Frankrijk sluit vrijdag in een twintigtal moslimlanden ambassades, consulaten en scholen. Dat gebeurt naar aanleiding van de publicatie woensdag van nieuwe cartoons van de profeet Mohammed door het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. 
Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken vreest dat er na het vrijdaggebed rellen uitbreken en dat de woede zich zal richten op Franse instellingen. 
Het gaat om een voorzorgsmaatregel, zo meldt het ministerie, want tot nu toe werden nog geen bedreigingen geuit tegen bepaalde instellingen. 
Aanleiding is de publicate door het satirische weekblad Charlie Hebdo van nieuwe spotprenten van de profeet Mohammed. Premier Jean-Marc Ayrault riep de Franse bevolking al op ’verantwoordelijk’ te reageren op de karikaturen. Hij zei woensdag dat de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk is gegarandeerd, maar benadrukte wel dat een ieder met verantwoordelijkheid en respect moet omgaan met die vrijheid. 
De beveiliging van het kantoor van Charlie Hebdo is inmiddels opgevoerd. 
De website van het blad was vanmorgen niet bereikbaar. Voorlopig is niet duidelijk of de website is platgelegd door radicale islamisten of voor onderhoud van het net is genomen. 
Op de voorpagina stond een getekende man afgebeeld met een tulband, een wit gewaad en een baard. Met een brede lach op zijn gezicht dreigde hij met ’honderd zweepslagen als je je niet dood lacht’. 
Tegen RTL zei Charb, de hoofdredacteur van Charlie Hebdo, dat als ’we niets meer kunnen publiceren, de handvol extremisten in de wereld en in Frankrijk (...) heeft gewonnen’. 
De Franse moslimraad veroordeelde de publicatie als ’een nieuw geval van islamofobie’ en zei er ’verbijsterd’ over te zijn. 
Afgelopen november werd het hoofdkantoor van Charlie Hebdo door brandbommen verwoest nadat het weekblad een editie had gepubliceerd waarin Mohammed was ’uitgenodigd’ als gastredacteur. 
Film 
In veel islamitische landen was het de afgelopen week ook al onrustig vanwege Innocence of Muslims, een film waarin de profeet belachelijk wordt gemaakt. Een demonstratie tegen de film aanstaande zaterdag bij de Amerikaanse ambassade in Parijs zal worden verboden, zei Ayrault tegen het Franse RTL. Hij zei dat er geen reden was om ’conflicten naar ons land te laten komen waarmee we niets te maken hebben’.
Vandaag kregen we dan ook een email van de proviseur van de Franse school, zeggende dat de school aanstaande vrijdag gesloten zal zijn:
Transmission d'un message de la section consulaire de l'ambassade de France;

Dans le contexte des réactions au film "The innocence of Muslims" et dans la perspective de la publication de caricatures dans l'hebdomadaire satirique Charlie Hebdo, l'Ambassade invite tous nos ressortissants à faire preuve de la plus grande vigilance et conseille vivement d'éviter tout déplacement non strictement indispensable dans la journée du vendredi 21 septembre et, le cas échéant, les jours suivants, notamment dans les quartiers de Old Delhi et de Nizzamuddin, et de se tenir éloignés de toute manifestation et des lieux de rassemblement habituels (lieux de culte, marchés en particulier).

Le Lycée français de Delhi ainsi que l'alliance française seront fermés toute la journée de vendredi. 
Je denkt wellicht: 'India is toch een hindoe-land'? Zo is dat, maar de Islam is na het Hindoeïsme de grootste godsdienst in India. Meer dan 13% van de Indische bevolking is moslim. En zoals je wel weet, zijn er erg veel Indiërs op deze aardbol (neen, je kan ze niet tellen op je twee handen), wat maakt dat er in India ook erg veel moslims leven, meer dan 160 miljoen!

dinsdag 4 september 2012

On your marks... get set... GO!

Et voilà, Ons vierde jaar in India ging van start. Na 2,5 maand vakantie waren we weer toe aan een beetje regelmaat. We zijn dan ook meer dan blij dat de school opnieuw gestart is. Ik ben nu al benieuwd hoe het mijn twee meidjes vandaag verging! Ze vertrokken, in een moessonbui en dus gewapend met een paraplu, alvast vol goede moed naar school!