x

x

vrijdag 3 mei 2013

Abu Dhabi en Dubai

Tijdens het verlengde Holi- en Paasweekend besloten we een bezoekje te brengen aan onze vrienden die vorig jaar vanuit Delhi naar Abu Dhabi verhuisden.

We lieten de vrouwentaxi aan ons voorbij gaan.


Kris en Marleen waren zo lief om ons op te pikken op de luchthaven van Dubai. Met hun mega Infiniti QX56 deden we aan een nachtelijke sightseeing tijdens de rit naar hun huis in Abu Dhabi.


Abu Dhabi is, dankzij haar olie-inkomsten, het rijkste emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten. Ik stond perplex. Het is een wereld die niet echt de onze is. Er rijden Porsches rond alsof het 'gewone' BMW's zijn. Liefhebbers van luxewagens kunnen er hun ogen de kost geven.



Alles is er extreem goed georganiseerd. Mensen gooien hun papiertjes op straat, maar zonder dat het opvalt zijn er mannetjes die de straten netjes houden. Alles ligt er kraaknet bij. 
De wolkenkrabbers zijn indrukwekkend. 
De Emirati's lopen statig in hun traditionele plunje door de straten, in de mall, de moskee of langs de Corniche.



De volgende dag nam Marleen ons mee op sleeptouw. Ze showde ons dit luxueuze Abu Dhabi.

In de verte zie je de werf voor het nieuwe optrekje van de sheikh,
ik telde minstens 15 kranen!

Schattige familiefoto met op de achtergrond het Emirates Palace Hotel. De bouw van het hotel kostte 3,9 miljard Pond, het tweede duurste hotel ooit gebouwd op deze aardbol. In de ondergrondse garage is plaats voor 2500 wagens. Het heeft een privé-strand van 1300 meter lang. In vele suites werd goud en marmer gebruikt.

Alweer een schattige familiefoto met op de achtergrond de zee en de sky-line van Abu Dhabi, aan de Corniche.


Immense Emirati-vlag

We brachten een bezoekje aan 'The Village'. Een artificieel traditioneel dorp waar je typische souvenirs tegen een te hoge prijs kan shoppen (foto's genomen door fotografe Roos Anthierens).





's Avonds aten we mosselen met friet, balletjes in tomatensaus en bouletten in Luikse saus in het Belgian-café. Dit in combinatie met goed gezelschap en Belgische bieren, heerlijk (toch wat mijn bouletten betreft, de mosselen vielen een beetje tegen...).



De dag nadien brachten we een bezoek aan de prachtige Sheikh Zayed Grand Mosque in Moorse en Mughal-stijl. Het is de achtste grootste moskee ter wereld en zou ongeveer 5 voetbalvelden groot zijn.  De binnenplaats heeft een oppervlakte van 17 000 vierkante meter en wordt beschouwd als de grootste marmer-mozaïek ter wereld. Het marmer is spierwit, ja zelfs zo spierwit dat het pijn doet aan je ogen. Het handgeknoopte tapijt binnen zou met zijn 5627 vierkante meter het grootste tapijt ter wereld zijn. Het weegt 35 ton. Men heeft er 2 jaar aan gewerkt. De Duitse lusters met Swarovski kristal hebben een diameter van 10 en een hoogte van 15 meter. Voor de prachtige verlichting 's nachts hebben ze zelfs een licht-expert ingeschakeld. De materialen werden van overal ter wereld geïmporteerd. Soit, alles in superlatieven! Er werd niet op een Dirhammeke meer of minder gekeken! 



 even de 'mosque manners' bestuderen




 'oplegwerk' ipv inlegwerk



luster van Swarovski-kristal


 Het jaar 1434... zitten wij dan voor of achter op hen?



 voeten wassen



Alsof we aan de Belgische kust waren, maar dan mét zon, gingen we nadien met de gocarts rijden.


's Avonds  hadden we een gezellig feestje met nog enkele andere Belgen. Kris en Marleen hadden stoofvlees met frietjes gemaakt... wat moet een mens nog meer hebben?!

De nacht was te kort. De volgende ochtend moesten we al om 5 uur een taxi nemen richting Dubaï voor een bezoek aan het hoogste menselijke bouwwerk ter wereld, de Burj Khalifa. De toren meet 828 meter. 



Een bezoekje aan wat ze noemen 'at the top' kost, als je vooraf reserveert, 25 Euro per persoon. Duur maar ach, je leeft maar 1 keer.

We namen 's werelds snelste lift naar 'the observation deck' op de 124ste verdieping van de toren. De lift haalt 64km/h of 18m/s. Op een hoogte van 452 meter heb je een surrealistisch uitzicht over de artificiële stad.





Wist je trouwens dat:
*het Belgische bedrijf Besix één van de belangrijkste onderaannemers was?
*het grondplan van de toren een Hymenocallis voorstelt, een veelvoorkomende woestijnbloem in de regio?
*de toren eerst Burj Dubai heette maar door de crisis die Dubaï trof en de financiële reddingsactie van de sjeik, de toren uiteindelijk naar hem werd genoemd?
*er zich aan de voet van de toren de grootste dansende fonteinen ter wereld bevinden, die 's avonds een indrukwekkende vertoning geven? De fontein is 275m lang en spuit het water zo'n 150m de lucht in!

Ondertussen ontwaakte ook de rest van Dubaï en kregen we honger. Tijd voor een lekker ontbijt bij niets minder dan... Le Pain Quotidien! Njammieeeee!


En dan was het kids-time. We brachten enkele uren door in één van de waterparken van de regio, Wild Wadi.


Nadien nog een foto-moment bij de Burj Al Arab. Deze wolkenkrabber stelt het zeil voor van een zeilboot. Het is wat ze zelf noemen het meest luxueuze hotel ter wereld. Suites, een helikopter-service, een privé-strand, privé-butlers,... noem maar op, alles is er. Een kamer kost er al gauw 1370 Euro per nacht. 



Verder shopten we nog een beetje in de Dubai-mall, het grootste winkelcentrum ter wereld. In de mall zijn er niet alleen gigantisch veel winkels, maar ook een mega-aquarium en mooie fonteinen. Het was er tegen de avond aan een drukte van jewelste. De mensen lopen er echter niet met zakken vol aankopen rond. Ze komen er om te flaneren. Man man man, zo veel volk!



Deze wagens stonden buiten geparkeerd:




De volgende ochtend gingen we shoppen in de Carrefour. Voor eenieder die in den Belgique woonachtig is, zal dit een zinloze tijdsbesteding lijken. Voor zij die in India wonen is het een wow-moment. Niet te geloven wat een aanbod!

En in Abu Dhabi voorzien ze zelfs een afdakje voor de auto's, staan er mannekes klaar die voor jou je kar terugbrengen in ruil voor de Dirham, of kan je tijdens het shoppen je wagen laten schoonmaken.


Vervolgens gingen we samen met de hele familie Van den Briel naar het strand. We zochten schelpjes, zwommen en speelden een spelleke kubb. We zullen maar niet schrijven wie er won. :)



Omkleden kon helemaal gratis in het pashok van Kris.


In de namiddag stond een woestijnbezoek op het programma. Racen door de duinen, surfen op het zand, een kamelenrit, een authentieke maaltijd, rollen in het zand en lurken aan een shisha.
















De volgende ochtend bleek de paashaas Roos en Sam gevonden te hebben in Abu Dhabi. Dat was dus alweer fantastisch! Ook had hij wat eitjes mee voor Tuur en Abel... iedereen content dus!