x

x

zaterdag 20 juli 2013

Sri Lanka (deel 4): Talalla Retreat

En dan gingen we verder op weg naar het uiterste zuiden van Sri Lanka. De plaats die enkele jaren geleden, in 2004, erg te lijden had onder de zeer verwoestende tsunami.

Deze streek is gekend voor zijn mooie stranden. Sommige stukken hebben gigantische golven, het is er voor surfers dan ook een paradijs. Wij zochten een rustiger stuk zee op, zodat we er op z'n minst in konden zwemmen.

Onderweg stopten we aan de zeer gekende paalvissers. We constateerden dat dit één grote toeristenval is. De mannen zitten op hun paal, voor de show. Ze hebben soms zelfs een vislijntje vast met een visje eraan geprikt! En uiteraard vroegen ze geld wanneer je een foto van hen nam... Bizar dat dit nog steeds als één van dé bezienswaardigheden wordt genoemd. Het levert daarentegen wel mooie foto's op!


zoek het visje


In Talalla Retreat was het genieten van de rust, de natuur, de zee, het mooie strand en het zalige zwembad. Vooraf twijfelden we of we hier wel zouden logeren. Op Tripadvisor waren de meningen over dit resort namelijk erg verdeeld. Maar wij vonden het er heeeeerlijk genieten.

zicht op onze kamers



grote werken op 'den beach'



 plaatselijke fauna

nog plaatselijke fauna

 vissersbootjes op het strand
plaatselijke bevolking geniet van het strand en vindt verkoeling in de zee



 Singalees in sarong

monnik op de plage

visser bij zijn boot

spelen in de zee




De laatste avond maakten we een avondwandeling op het strand. We zagen de vissers hun netten uitleggen in de zee. Best interessant om te zien.



Vervolgens worden ze door een hele hoop mannen terug aan land getrokken. Wij staken een handje toe. Niet gemakkelijk, echt hard labeur. Zeker in de hitte.


Meters touw wordt aan land getrokken. Het is een prachtige samenwerking tussen de vissers.



Het was echt zwaar werk. Zo'n half uur lang trokken we de netten aan land.  Ik dacht dat er zeker een haai, een orka en een tonijn of twintig in het net zouden zitten. Het was dus erg spannend afwachten.

Het net kwam dichter...


en dichter...


en dichter...


 en dit was de vangst:





'Twee keer niks' dus... Ik was er echt van aangedaan. Al deze vissers moesten deze mini-vangst dan ook nog eens onderling verdelen?! De zee is er leeggevist... en dat hebben we mee kunnen ondervinden. Aangrijpend...

Sam met mini-visje

Sam met maxi-visje

Dan nog terug de boot aan land sleuren. 

Heee-op, heee-op,...

En tot slot nog een laatste, verfrissende duik in de zee.


We sloten onze Singalese vakantie met oma en opa af in Colombo, waar we de volgende dag een terugvlucht naar Delhi zouden nemen. 

In Colombo is zo goed als niets te zien. Bekijk de onderstaande foto's, meer is er niet te zien!

 snacken in ons hotel, Galle face hotel, een prachtig heritage gebouw


 the Dutch hospital


Roos en haar oma'tje in krab-restaurant 'the ministry of crab'

Einde van alweer een prachtige vakantie!

zondag 7 juli 2013

Sri Lanka (deel 3) - Het mooie Galle

We reden door naar Galle, een prachtig ommuurd stadje dat door de Portugese (16de eeuw) en de Nederlandse (18de eeuw) kolonialen werd gebouwd. De plaats is erg hip en de huizenprijzen swingen er, naar Singalese normen, de pan uit.

De weg ernaartoe verliep niet zonder obstakels. Onze chauffeur sloeg erin om zonder benzine te vallen. Ons buske viel stil aan een afrit van de enige autostrade in Sri Lanka. Gelukkig was er vlakbij een benzinestation. Jochen en Marnix duwden ons buske mee richting een welgekome tankbeurt.

heee hop, heee hop!

Helaas kreeg de chauffeur de motor maar met moeite aan de praat. Aaah, hij had hem vergeten te ontluchten, blijkbaar wel nodig bij een oudere dieselmotor. Swat, wat volgde was een hels kabaal, maar we reden voort... weliswaar met een niet al te gerust gemoed en lichte frustratie ('Waarom was Priantha niet gewoon tijdig gaan tanken?! Grrrr...).

Enkele kilometers voor Galle was het weer van dattum: tuf tuf tuf, veel rook en stank... en nu was de ons buske... dood. 



We verloren helaas heel wat tijd. We dachten eigenlijk tegen de middag aan te komen in Galle om het stadje al wat te verkennen, maar dat was dus buiten chauffeur Priantha gerekend. Het was avond en etenstijd toen we aankwamen in ons art-deco hotelletje Deco On 44 in Galle.


De volgende dag verkenden we het stadje. Grappig om zo veel Nederlandstalige namen tegen te komen in een land zo ver verwijderd van België.


 het typische Nederlandse houtsnijwerk

 prachtig intérieur





 Singalees in typische klederdracht: de sarong



 'Hier onder legd begraven het lyk van...'

achter ons het duurste, eeuwenoude hotel van Galle, Amangalla


welgekome afkoeling in het zwembad van het hotel

Buiten de muren van het stadje bezochten we een turtle-farm. De eieren van zeeschildpadden worden hier aangekocht tegen de marktprijs. Dit om te vermijden dat ze verhandeld worden voor consumptie. Hier worden de eieren in strandzand ingegraven en de baby-schildpadjes worden geholpen om hun weg te vinden naar de zee.

de eieren zijn hier ingegraven in het zand
men noteert telkens de datum en de schildpadden-soort

 kleine schildpadjes, net uit hun ei
tegen betaling kon je er zelf uitzetten op het strand... toch helaas een beetje té commercieel naar mijn gevoel...

is het geen schatje?

We passeerden nog even langs een lokaal marktje. Geweldig om de trossen bananen, vers van de plant gesneden, en masse te zien!





En dan gingen we verder op weg naar het uiterste zuiden van Sri Lanka. De plaats die enkele jaren geleden erg te lijden had onder de zeer verwoestende tsunami. Meer hierover kan je lezen in het volgende en laatste deel over onze reis in Sri Lanka.