x

x

woensdag 30 oktober 2013

Nomade

Sam leert op school het liedje 'Nomade' van Michèle Bernard.

Ze vroeg me wat 'nomade' dan wel precies betekent.

Ik leg uit dat nomaden nooit op een vaste plaats blijven wonen. Dat ze met heel hun hebben en houden altijd weer vertrekken om ergens anders te gaan wonen.

Waarop Sam zegt: 'Ah, zoals wij mama?'

Tja...

Vaatwasser

In ons appartement staat, thank god, een vaatwasser. In India was dit meestal niet het geval, omdat men ervan uit gaat dat je personeel hebt om het te doen. Hier is dat niet zo, dus is het fijn zo'n machine in je keuken te hebben staan.

Als die het doet, ten minste.

Het probleem met de Electrolux die hier in de keuken staat, is dat alles steeds nog nat is aan het einde van het programma. Je moet dus alsnog alles afdrogen... niet echt handig.

Bon, de eigenaar contacteerde een firma en die stuurden vandaag een reparateur.

Hij vroeg me eerst 'of ik de filter wel schoonmaakte?'. 'Ik ben nog niet zo lang in dit appartement ingetrokken', zei ik, 'maar de filter is nog maar net schoongemaakt'. Hij haalde het ding er toch uit, stak het nog een keer onder de kraan en plaatste het opnieuw in de machine.

Vervolgens schakelde hij de vaatwasser aan, draaide nog wat aan de knop en zette hem weer op 'off'.

'Welk programma gebruik je?', vroeg hij. 'Euhm, dat hangt ervan af, soms A, soms B, soms C,...'. 'Ah', zei hij, 'maar alleen na het programma 'A' is de vaat droog, hoor, niet bij de andere programma's!' 'Ah nee?' vroeg ik, 'Dat is raar, dan heeft het toch weinig zin om de andere, meer ecologische programma's te gebruiken?'.

Tijd om de handleiding erbij te nemen. 'Neen hoor, meneer, kijk maar in de handleiding, in al de programma's is het drogen van de vaat voorzien'. 'Hum...' stoot de man uit en neemt vervolgens een foto van dit deel van de handleiding.

'Oh, ik weet wat het probleem is. Deze twee lichtjes moeten branden, en er is er maar eentje dat brand. Ik moet het controlepaneel vervangen, dat kost dan 370 Ringgit, samen met de 90 Ringgit van vandaag is dat dan 460 Ringgit in het totaal.'

'Euhm, meneer, dat denk ik eigenlijk ook niet', zeg ik, 'dit lichtje is van het zoutreservoir. Als dat zout op is, dan moet je het bijvullen. Dat deed ik een aantal dagen geleden, dus brand het lichtje nu niet meer. Het is een soort alarmpje, zodat je weet wanneer je het zout moet aanvullen. En het andere lichtje brand wel, omdat het glansspoelmiddel in Maleisië nergens te vinden is, en ik het dus niet kon bijvullen. Gevolg is, dat het lampje dus blijft branden. Kijk maar, hier staat dat in de handleiding uitgelegd'.

Swat, omdat geen enkele Maleisiër blijkbaar zout en glansspoelmiddel gebruikt, is hij het wellicht niet gewoon dat de signaallichtjes niet oplichten.

'Ok, ik kom dan vrijdag terug om het controlepaneel te vervangen, is dat ok?'. 'Euhm, meneer, denkt u nog steeds dat dat het probleem is?'. 'Ja, daarna gaat het wellicht wel goed drogen'. 'Bent u daar zeker van?', vraag ik vervolgens.

'Neen', zegt de man.

Zucht!

zondag 20 oktober 2013

Nieuwe woonst

We wonen op de derde verdieping, rechts van het zwembad. Ons appartement heeft vier slaapkamers, een grote leefruimte met open keuken, nog een extra keuken*, een 'maids room' die we gebruiken als berging, een gastentoilet, twee ruime balkons met zicht op het zwembad, een tv-ruimte en 3 badkamers. Verder is er veeeeel dressingruimte voorzien, wat handig is om al de brol die een mens verzamelt, weg te bergen.

Naast het zwembad is er nog een playroom, een BBQ-ruimte (voor als je wat volk wil uitnodigen) en een gym. Verder is er een ondergrondse parkeerruimte waar we 3 (!) parkeerplaatsen hebben.





















Hier in Maleisië hebben de grotere woningen twee keukens, een 'wet kitchen' en een 'dry kitchen'. Het Maleisische eten wordt vaak in veel olie bereid en dat zorgt voor geurige, vettige dampen. Die hebben ze liever niet in hun woonkamer... dus maken ze gewoon twee keukens. De wet kitchen voor de geurige gerechten, de dry kitchen voor het gewonere kookwerk.

Vertrokken!

Begin oktober vertrokken we uit het hotel, richting... onze nieuwe woonst! Na vier maanden overal en nergens te hebben gewoond, waren we erg blij!

alles opnieuw ingepakt in het hotel...

Bahasa

Bahasa is de officiële taal van Maleisië en soms is het helemaal niet zo moeilijk:



De ambassade

Hier, op de tiende verdieping van toren 'Menara Tan & Tan', is de Belgische ambassade gehuisvest en brengt mijn echtgenoot tegenwoordig zijn dagen door: