x

x

maandag 24 maart 2014

Batik

Batik is een traditionele handicraft van Maleisië. Het is een manier om stoffen te verven met tekeningen van vooral bloemen en bladeren erop. De omtrekken worden eerst met bijenwas gemaakt en daarna worden de open vakken ingekleurd met textielverf.

Hier in KL kan je op meerdere plaatsen zelf een batik-kunstwerk gaan maken. In januari deden we het al een keertje met onze buren. Toen moeke op bezoek was, lieten we ons nog een keer gaan.

 buurvrouw Bénédicte, Hector en Sam


 die ziet er wat professioneler uit!



 Roos, Hector en Sam zijn trots op het resultaat!



 Mirthe en Sam

zondag 23 maart 2014

Hoog bezoek

De kinderen zijn altijd door het dolle heen als er familie op bezoek komt. Anderhalve maand vooraf al waren ze beginnen aftellen naar de komst van moeke en vake. Ze waren dan ook heel erg blij toen die er eindelijk waren!

Chinees nieuwjaar

We wonen dan wel in Maleisië, maar Chinees nieuwjaar wordt hier onder de Chinese minderheid volle bak gevierd. De stad hing vol rode lantaarntjes. Overal kon je naar lion-dances gaan kijken. Deze zijn vaak erg spectaculair, de leeuwen halen soms echt acrobaten-toeren uit! En te zien aan de paarden in het straatbeeld, zitten we momenteel in het jaar van het paard.

Hier enkele impressies:


 We waren wat aan het eten in dit shopping-centre toen er plots een oorverdovend geklingel weerklonk. We zagen onze eerste lion dance! Joehoeeeee!

 mega-rode lantaarn



 De leeuwen krijgen allerlei fruit (vooral appelsienen) voorgeschoteld.

 Het gezelschap dat zorgt voor het 'geklingelklangel'.




Ik kon het niet laten om ook een leeuw te kopen, zodat de kids hun eigen lion dance konden doen:

 lion dance by Sam, Mirthe and Roos!

zaterdag 22 maart 2014

Canopy walk

Eind januari deden we samen met onze Zwitserse vrienden een wandeling in het Bukit Lagong Forest Reserve waar zich ook het Forest Research Institute of Malaysia, of kortweg het FRIM bevindt. Wij opteerden voor de canopy (hangbrug) wandeling. Een beetje spektakel is altijd fijn, niet waar?










 Rolf en Evelyne





vlnr: Sarah, Roos, Alexia, Sam

vrijdag 21 maart 2014

Thaipusam

Thaipusam. Een Indisch feest in Maleisië. Een hindoefeest dat wij in India niet gezien hebben. Een groot deel van de Indische gemeenschap die in Kuala Lumpur woont, is ten tijde van de Engelse kolonisatie naar Maleisië gekomen om in de rubberplantages te werken en komt voornamelijk uit Tamil Nadu in het zuidoosten van India. Daar zou het wel gevierd worden.

Het feest vindt plaats op volle maan van de maand Thai, januari/februari. Men herdenkt dat Parvati een speer gaf aan Murugan om de demon Soorapadman te verslaan. Hier in Kuala Lumpur gaat het door aan de Batu Caves.

Gelovigen beginnen 48 dagen vooraf zichzelf te zuiveren door te vasten. Op de feestdag zelf, dragen ze tijdens hun pelgrimstocht een last. Dit varieert van een kruik met melk tot kokosnoten die aan haken hangen die in de rug gepind worden. Sommige dragen een soort altaar naar op hun schouders naar boven. Het zou soms zelfs meer dan 100 kilo wegen! En dat in een enorme mensenmassa, stapvoets en onder een brandend hete zon. Als extraatje piercen sommige ook nog eens een drietand door hun tong of kaken. Ongelofelijk indrukwekkend!

Ik moet zeggen dat ik het zelf niet zo heb voor zulke mensenmassa's. Spontaan begin ik dan te denken aan vertrappeld worden en zo. Voor mij was dat op zich al een grote opgave!


Jochen overhaalde me om toch de trappen op te gaan en de grot te bezoeken. Ik moet zeggen dat ik eigenlijk gepakt was in snelheid. Na wat getwijfel bleek ik volledig omsingeld te zijn door aanschuivende gelovigen. Tegen de richting in manoeuvreren zou nog veel gevaarlijker zijn geweest. Er was dus geen weg terug. 0_o

We schoven stapvoets aan. Gelukkig hadden we genoeg water meegebracht want het was heel warm.

 Op de voorgrond een gelovige met leem op zijn hoofd.
Voor ze aan hun pelgrimstocht beginnen, scheren ze zich kaal en smeren vervolgens leem op hun hoofd.

 We zijn al voorbij de eerste barrière, op de trappen.
Rechts zie je mensen van het leger. 
Ik vraag me af of er überhaupt kan ingegrepen worden indien er echt grote problemen zouden ontstaan?


 Ook in de grot was het heel druk. Ik was er nog steeds niet erg gerust in!


En wat we onderweg te zien kregen, daar hoef ik geen verdere commentaar bij te geven:
























We gingen ook een kijkje nemen naar de plek waar al de voorbereidingen werden getroffen. Ook dat was heel indrukwekkend om te zien!


 een soort goeroe prepareert de mensen en brengt hen in een soort van trance

 hij knoopt de doek op hun hoofd

 snijdt een limoentje doormidden en perst het uit op hun hoofd
vervolgens lijken de mannen een soort van trance-dans te houden

 hun tong wordt roodgekleurd met het poeder dat je op de schaal ziet liggen
ze krijgen ook een sigaar

 andere mannen steken de haken, in alle formaten, in hun lijf

 raar genoeg zag je nergens bloed!

klaar voor de tocht

en dan wensen ze elkaar een 'happy Thaipusam'... euh... ja??? Allez dan, Happy Thaipusam!