x

x

donderdag 27 augustus 2009

'Gezin verkast naar India'

27/08/09 op www.gva.be:


Gezin verkast naar India


27/08/'09 Voor Jochen Anthierens (31), Sofie Wuyts (31) en hun dochtertjes Roos (4) en Sam (2) begint volgende week een heel nieuw leven. Het gezin verhuist voor vier jaar naar India.

Het viertal logeert deze week nog bij Sofies ouders in Duffel, maar zondag nemen ze onherroepelijk voor lange tijd afscheid. Jochen is namelijk als diplomaat aangesteld in de Indiase hoofdstad New Delhi. Het is zijn eerste buitenlandse opdracht.

Jochen werkte tot in oktober als advocaat bij het kantoor GD+A in Mechelen, waar hij zich vooral met administratief recht bezighield. "Een jaar eerder had ik me ingeschreven voor het examen voor diplomaat. Na verscheidene proeven kon ik in november als stagiair-diplomaat bij de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel aan de slag."

"Pas sinds april weten we dat ik naar het buitenland kan. Ik had vooraf een lijst gekregen met een 35-tal landen waar een Belgische diplomaat zou vertrekken. Daaruit mocht ik vijf landen selecteren. India had ik op nummer één gezet. Ik heb dus heel veel geluk dat het uiteindelijk ook die bestemming geworden is", zegt Jochen.

Veiligheid

Ook Sofie is tevreden. "Jochen had me gevraagd om ook een top vijf op te stellen en bij mij stond India op de tweede plaats. Veiligheid was bij mijn keuze een belangrijke factor. Bovendien is het niet evident om eender waar met twee kleine kinderen te gaan wonen. Dus ook de schoolkeuze speelde een rol. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een Franse school, omdat dat onderwijssysteem het meeste bij dat van ons aanleunt."

"Dat India een belangrijk land op wereldvlak is, was voor mij dan weer de hoofdreden om er voor te kiezen", gaat Jochen verder. "India behoort samen met Brazilië, Rusland en China tot de vier economische boomende landen. Verder spraken de enorme verscheidenheid en de rijke culturen van het land me enorm aan."

"Van het ogenblik dat je weet waar je als diplomaat naartoe mag, moet je wel het een en ander regelen. We hebben huurders voor ons huis in Leuven gezocht en zowat de hele inboedel per schip naar India verhuisd. Alles zou daar zondag in de haven moeten arriveren. Maar het zal dan nog wel een tweetal weken duren eer het in ons huis in New Delhi is. Al die tijd verblijven we op hotel", vetelt Sofie.

Huishouden

Jochen zal als diplomaat zijn handen vol hebben. De Belgische ambassade in New Delhi is immers ook bevoegd voor Nepal, Sri Lanka, Bhutan en Bangladesh. Maar hoe zal Sofie er haar dagen vullen? "Ik was in België maatschappelijk assistent, maar in India mag ik als partner van een diplomaat niet werken. Ik zal me dus met het huishouden bezighouden en na een tijdje wellicht ook met vrijwilligerswerk."

Na vier jaar India wacht Jochen een andere buitenlandse post. Pas over acht jaar keert het gezin dus weer naar ons land terug. Ondertussen komen ze één keer per jaar op familiebezoek.

Chris VAN ROMPAEY