x
vrijdag 16 november 2012
Kolkata aka Calcutta (deel 2)
De volgende ochtend lieten we ons afzetten aan een van de highlights van Kolkata, de 125 jaar oude wholesale flower market nabij de Howrah brug. Deze brug werd midden de vorige eeuw gebouwd en bestaat enkel uit staal en klinknagels. De Howrah brug zou de drukst gebruikte brug zijn ter wereld, en naast wandelaars ook door erg diverse voertuigen.
Omdat de festivals Diwali en Kali Puja er zaten aan te komen, was het extra druk op de bloemenmarkt. Het was dus wat stresserend uitkijken en opletten om Roos en Sam niet te verliezen. Maar het is prachtig om te zien!
En toen het grote hoogtepunt van de dag voor de kinderen: de terugkeer naar het hotel.
Tot zo ver deel 2 van onze trip naar Kolkata. In deel 3 zal ik jullie nog vertellen over de Kali tempel en Kali Puja.
Omdat de festivals Diwali en Kali Puja er zaten aan te komen, was het extra druk op de bloemenmarkt. Het was dus wat stresserend uitkijken en opletten om Roos en Sam niet te verliezen. Maar het is prachtig om te zien!
Vlakbij de bloemenmarkt, aan de rivier, ligt de Armenian Ghat. De ghat werd in 1734 gebouwd door de van oorsprong Armeense Manvel Hazaar Maliyan om de Armeense schepen te faciliteren. Als je erin slaagt om bij zonsopgang ter plaatse te zijn, kan je er worstelaars en gymnasten gadeslaan. Wij verkozen eerst te genieten van een lekker ontbijt, en troffen er dus enkel badende mensen aan.
Ghat's zijn altijd erg interessant om te zien. Ze maken deel uit van het leven van de Indiër om te bidden, te baden, de vaat te doen, hun kleding te wassen enz. Daarom wandelden we door de stad om ook een bezoekje te brengen aan Baboo ghat.
Door Kolkata wandelen is interessant maar zeer confronterend. Vaak kan je niet op de voetpaden lopen omdat ze eenvoudigweg bewoond zijn door daklozen die er permanent een sloppenwoning of tent hebben gebouwd. Maar ook doordat de voetpaden vol liggen met menselijke uitwerpselen. Slechts 47% van de Indiase huishoudens beschikt over een toilet. En daar zitten ook de toiletten inbegrepen die niet voorzien zijn van stromend water. De mensen die leven in de straten van Kolkata hebben er uiteraard helemaal geen, en dat is dus duidelijk te zien. Erg schrijnend. In India beschikken meer mensen over een GSM dan over een toilet! In een rapport van de WHO en UNICEF staat, dat in India 626 miljoen mensen doen aan zoals ze zeggen 'open defecation'. Ter vergelijking, in bijvoorbeeld Ethiopië zijn dat er 40 miljoen.
De gemiddelde snelheid die treinen halen in India ligt net boven de 40km/uur. Hier zie je hoe dat komt: mensen 'wonen' quasi op de sporen.
Op sommige plaatsen in Kolkata zag je een leiding waar stromend water uitkomt en mensen zich komen wassen, net zoals dit meisje met haar kleine broertje. Onbegrijpelijk is ook, dat er aan deze leidingen niet eens kranen voorzien zijn. Het water blijft dus maar stromen!
Deze mensen wonen op de stoep in de straten van Kolkata. Ze hebben er 'permanent' hun tent opgeslagen. Hier zie je hen koken op een zelfgemaakt klei-fornuisje. Hun kippen scharrelen rondom hen.
Deze jongen, ik schat zo rond de 12 jaar oud, zoekt plastic tussen het verschrikkelijk stinkende vuil dat hier gestort werd. Hij stopt het in de witte zak die je rechts op de foto kan zien en krijgt hier dan een zeer kleine som geld voor van mensen die het recycleren. Veel straatkinderen trachten op deze manier te overleven.
Baboo Ghat werd gebouwd ten tijde van Brits-Indië in 1830. Het paviljoen heeft Dorische zuilen en lijkt daarom op een Grieks monument.
Aan de ghat wordt erg veel gebeden, je vindt er vele priesters waarbij je tegen betaling 'puja' kan doen.
Hanuman
Puja
Baden met een plaaster aan je arm, niet heel praktisch, lijkt me.
We wandelden, met erg jammerende meisjes die er al lang schoon genoeg van hadden, verder richting het gerechtsgebouw.
Een indrukwekkend gebouw. We bezochten het ook, maar mochten binnen geen foto's nemen. Al zou het spectaculaire beelden hebben opgeleverd. Man man man, wat een puinhoop is het daarbinnen! Zalen met stapels en stapels stoffige dossiers in kasten, maar ook op de grond!
Als je door Kolkata wandelt, kan je de grandeur van weleer hier en daar nog voelen. Het is enkel de vraag hoe lang nog, want vele gebouwen zijn in staat van verval.
Als de postbode er maar aan uit kan...
Het prachtige interieur van een boekenwinkel
Metropolitan building dat als een soort shopping centrum fungeerde tijdens de periode van Brits-Indië. Het werd gebouwd in het begin van de 20ste eeuw.
We passeerden langs de jaren-50-stijl Elite cinema en dwongen er een persoonlijke rondleiding af. (Maar hij is lang niet zo mooi als Cinema Plaza in Duffel!!!)
Vervolgens aten we onze picknick op in The Indian coffee house in College Street. Dit 'koffiehuis' ligt in de meer academische wijk van Kolkata. Je kan er terecht voor een waterige koffie en Indiase snacks. Boeiend om te zien daar, waren de vele boekenwinkeltjes die me wat deden denken aan die langs de Seine in Parijs.
Het koffiehuis wordt vooral gefrequenteerd door studenten, maar ook door oudgedienden die er een beetje komen kletsen, discussiëren en filosoferen.
Tot zo ver deel 2 van onze trip naar Kolkata. In deel 3 zal ik jullie nog vertellen over de Kali tempel en Kali Puja.
Labels:
Kolkata
Abonneren op:
Posts (Atom)