x

x

dinsdag 11 november 2014

Official documents

Ik stond er vroeger niet bij stil. Tot ik naar India en nu dan naar Maleisië verhuisde. Maar de in te vullen rubrieken op officiële documenten zeggen veel over de cultuur van het land.

In India werd er steevast gevraagd naar je 'father's name'. Dat maakt het voor de instanties makkelijker om je kaste te achterhalen. De naam is namelijk meestal aan een kaste verbonden. Zo weet je bijvoorbeeld dat 'Ram' meestal een tuinman is.

Ook vroegen ze er altijd naar je godsdienst. Tja, 't is dan ook een land met heel veel religies. Van hindu tot boeddhist, tot moslim of jain of katholiek. Onze huishoudster meende hindu-boeddhist te zijn. Ge komt er van alles tegen!

Hier in Maleisië vragen ze bij sommige banken wat je godsdienst is. Als je moslim bent, hangen daar bepaalde restricties aan vast. Zo zou je in sommige zaken waar alcohol wordt verkocht, niet kunnen betalen met je VISA-kaart. Of kan een vrouw na een bepaald uur niet meer betalen met haar kaart omdat ze dan bij haar gezin hoort te zijn.

Toen wij onze bankrekening openden, moest Jochen ook toestemming aan me geven om zelfstandig betalingen te kunnen doen. En ze vroegen hem of er een maximum bedrag op moest gezet worden. Na een heftige discussie en heel wat lobby-werk (not) werd het helemaal plafond-vrij! :-)

Ik was zonet onze visa-application-forms aan het invullen voor onze reis naar Myanmar met kerst. Zij vroegen dan weer wat mijn 'complexion' is. Ik moest toch even verifiëren wat ze daar precies mee bedoelden. Huidskleur ofte 'teint' dus. Waarom zouden ze dat nodig hebben? Zijn er quota per kleurtje? En wat vult een mens daarbij in? Ik zou zeggen 'blank', maar als ik sommige super witte Japanners of Chinezen zie hier in Azië, denk ik dat ik eerder 'brownish' hoor te schrijven... :-)

1 opmerking: