x

x

vrijdag 14 mei 2010

Ondertussen...

... is het erg warm geworden in Delhi. Gisteren stond in de krant 'The Pioneer' dat we dinsdag zelfs een warmterecord braken: 'Maximum this season! 44,4° on Thursday. Delhiites sweated it out in the scorching heat on Thursday with the maximum temperature peaking to a record-breaking 44,4 degrees Celsius. It was four degrees above normal for this time of the year'. Maar het kan ook erger: 'The all-time record for the month was on May 29, 1944, when the mercury touched 47,2 degrees.' En ook al wordt er in onze contreien al gauw gezegd 'dat het andere hitte is in die zuiderse landen, drogere hitte en dat maakt het draaglijker'. Ik verzeker je dat 44,4°C heel warm is. Toeristische uitstapjes maken, zit er niet meer in. Het is afzien. Als je een tijdje in de hitte moet wandelen, kan je maar best een fles water meenemen. Na enkele meters stappen, snak je al naar een slok! Vandaag stond er het volgende op de site van De Standaard te lezen:

Zaterdag 15 mei 2010,

Hittegolf in India eist meer dan 150 levens

Een verschroeiende hittegolf in grote delen van India heeft al meer dan 150 mensenlevens gekost. In vele steden klimmen de temperaturen naar 42 tot 45 graden Celsius.
Volgens de Indiase weerkundige dienst (IMD) is de hitte in de noordelijke, oostelijke en zuidelijke gebieden nog toegenomen en ligt de temperatuur tot vijf graden boven het normale niveau.

De hoofdstad New Delhi kreunt sinds dinsdag onder maximumtemperaturen van gemiddeld 43 graden. Wardha, in de westelijke staat Maharashtra, was vrijdag de heetste stad van het land. Het kwik steeg er tot 47 graden.

Door regelmatige stroomuitvallen en watergebrek in meerdere staten kunnen veel inwoners niet aan de gevolgen van de hitte ontkomen.
In de zuidelijke staat Andhra Pradesh zijn sinds donderdag 22 hittedoden geteld, hoofdzakelijk landbouwers en arbeiders, aldus het persbureau PTI.


Wat doen we dan zo de ganse dag? Niet veel. We blijven vooral binnen en trachten de hitte te vermijden. Op Roosjes' school is ook een hitteplan van kracht. Ze hebben geen middagspeeltijd meer, haar school eindigt een half uur eerder. Sam ging naar een Indische school en heeft nu zomervakantie, zij blijft dus de hele dag bij mama.

De airco geeft dag en nacht verkoeling en zorgt ervoor dat het zo'n 29 graden wordt in huis. En geloof me: dat voelt echt wel lekker fris aan! 's Avonds is het nog steeds erg warm, maar als je niet te veel inspanningen hoeft te leveren, kan je nog wel buiten op je terras je avond spenderen.

De enige buitenactiviteit voor de kinderen is dus: zwemmen! De kids genieten thuis van hun ploeterbad en op woensdag mogen we gebruik maken van het zwembad van de Nederlandse ambassade. Daar gaan we dan ook trouw elke woensdagnamiddag naartoe. We kijken er een ganse week naar uit!



... is Sam van haar nachtpampers af! Ze is nu dag en nacht zindelijk. Ze plaste al langer niet meer in haar pamper, maar had af en toe toch nog een ongelukje. Aangezien ook die ongelukjes nu al een kleine maand achterwege bleven, zetten we de stap en slaapt ze volledig pamperloos.



... vierden we al onze verjaardagen. Omdat we op het ogenblik van Roos haar verjaardag nogal drukke tijden kenden, stelden we haar verjaardagsfeestje uit tot op 9 mei. In België nodig je een aantal kindjes uit en die worden op het afgesproken tijdstip netjes door de ouders afgezet en even later ook weer opgepikt. Hier nodig je een aantal kindjes uit en op het afgesproken tijdstip komt het ganse gezin aangewandeld en blijven ze ook tot op het einde van het feestje. Je weet vooraf dus nooit met hoeveel mensen je zal zijn en je kan maar best iets voorzien voor de broers en zussen. Sommigen nog een baby, anderen al 12 jaar oud. Naar mijn mening echt een onhandige manier van feestjes organiseren. Maar bijkomend ook niet fijn voor de kindjes zelf. Ik vond het vroeger net leuk om een keertje zonder mijn ouders bij mijn vriendinnetjes te kunnen spelen. Hier zijn de ouders overal en altijd aanwezig!



... werd Sam toegelaten tot de Franse school. In september zal ze samen met Roos daar te vinden zijn. Het was aanvankelijk bang afwachten toen ze op de wachtlijst stond. Het zal in de toekomst nog problemen geven dat de Belgen geen eigen scholen hebben. Wij zijn afhankelijk van de Fransen, de Britten of de Amerikanen. Maar uiteraard hebben wij nergens prioriteit. Pas als er onvoldoende inschrijvingen zijn, maken onze kids kans op een plaats. Door het groeiende aantal ex-pats overal ter wereld zijn er tegenwoordig zelfs soms onvoldoende plaatsen voor de Fransen, de Britten en de Amerikanen zelf. Gelukkig zat Roos al op de Franse school en kon Sam daardoor alsnog worden toegelaten. Oef!


... is het terreuralarm nog steeds van kracht. Het is uiterst onaangenaam en dat is een understatement. Je voelt je werkelijk op geen enkele ex-pat-plaats nog 100% op je gemak. Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat ik 's morgens als de winkels open gaan al mijn inkopen doe, naar de bank ga etc. De meeste aanslagen gebeurden in het verleden na 4:00 pm. Ik ga dus zeker nooit in de namiddag naar de 'onveilige oorden' toe. De terreurdreiging werd aangekondigd door de Amerikanen, die hun info via hun inlichtingendiensten zouden verkregen hebben. Het zou voor onbepaalde duur gelden. Ik kan het me zelfs niet voorstellen. In oktober starten hier in New Delhi de commonwealth-games. Vermoedelijk zal het vooral dan echt uitkijken geblazen zijn!



... blijft papa het redelijk druk hebben op kantoor. Aanvankelijk moest hij zich inwerken, daarna kwam minister Magnette, toen kregen we de prinselijke missie op bezoek, nu bereiden ze de verkiezingen voor en binnenkort start het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie.



... spreekt Roos al een aardig woordje Engels. Het Frans blijft moeilijk, vooral omdat ze meestal Engels praat. Ergens is het wel een begrijpelijke reactie. Als ze met de Franse kindjes Frans praat, staat zij een pak zwakker. Bij het Engels is dat niet het geval, integendeel. Ook in de Franse klas schakelt ze al te vaak over op het Engels, tot groot ongenoegen van juf Magda, die haar dan prompt naar juf Salony, de Engelse juf stuurt. Met traantjes op Roos haar wangen tot gevolg.



... is de grote uittocht hier begonnen. Stilaan vertrekt iedereen 'huiswaarts' om aldaar te 'overzomeren'. Einde mei lopen het Amerikaanse en het Britse schooljaar af. Dan vertrekken een hoop mensen terug naar hun land van origine. Het Franse schooljaar loopt nog tot en met 18 juni. Diezelfde nacht zal ik met de kinderen naar België overvliegen. Papa komt later af. Wanneer, dat staat nog niet volledig vast.

3 opmerkingen:

  1. Ja, inderdaad jullie halen zelfs de zondagkranten hier in België vanwege de hitte. k Wilde het U juist voorlezen. Zie dat je terug moet studeren ! doe dat goed hé meiske. Kom maar vlug naar België voor : regen, kou, zon(netje) wolken,.....en natuurlijk de fritjes, de ham...de burgers enz....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De zomer is niet de makkelijkste tijd in Delhi... Houd je taai en geef van ons veel lieve knuffels aan de kids.
    Veel liefs, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Doe ik Marike!!! Geniet van jullie tijd in Nederland en proficiat met jullie toekomstige plek!

    BeantwoordenVerwijderen