x

x

donderdag 29 september 2011

Bhutan (deel 1): Thimpu

Jochen moest voor de ambassade een week naar Bhutan, the land of the thunder dragon. Zijn vrouwen lieten de kans om hem aan het einde van de week te vervoegen, niet schieten.

Bhutan is een speciaal, klein landje met naar schatting bijna 700 000 inwoners. Het behoort tot de armste landen ter wereld. In dit koninkrijk van koning Wangchuk mag niet worden gerookt, komt er bijna geen industrie voor, rivieren lijken er nog zuiver en naast het Bruto Nationaal Product wordt ook het Bruto Nationaal Geluk er gemeten. Het lijkt op een sprookjesland waar de tijd is blijven stilstaan, waar bijna iedereen rondloopt in de nationale klederdracht en dat soms meer boeddhistische monniken dan gewone mensen lijkt te tellen. In dit land zijn de mensen super-vriendelijk. Zo vriendelijk dat je zelfs niet durft te reklameren ook al zou dat in sommige situaties je volste recht zijn. Reizen naar Bhutan is echter niet goedkoop, de koning wil op die manier massatoerisme voorkomen.

Bhutan ligt in het oostelijke deel van de Himalaya tussen India en China. We vlogen er naartoe met de nationale luchtvaartmaatschappij Drukair. Een prachtige vlucht, aangezien je langs de Mount Everest vliegt.


Jammer genoeg had ons vliegtuig wel wat vertraging opgelopen, waardoor we pas in de namiddag toekwamen op Paro Airport. Daar wachtte een auto van de Bhutaanse overheid ons op en bracht ons naar het erg gezellige Namgay Heritage hotel waar papa verbleef.



In de vooravond kwamen de sympathieke Belgische Laurence, haar Bhutaanse man Phub en hun dochtertje Julie ons oppikken om een bezoekje te brengen aan de 400-jaar-oude Simthoka dzong. Phub, een uitgetreden monnik, kon er tot in de kleinste details over het interieur vertellen. We hadden geluk want tijdens ons bezoek waren de monniken net aan het bidden. En onze kinderen... die deden graag mee!


Toen we weggingen kregen we van de monniken nog wat vers geplukte passievruchten, njammie!


Als avondmaal nuttigden we een lekkere pizza in Seasons Pizzeria om nadien ons bed op te zoeken.

De volgende ochtend stelden we bij het ontbijt vast dat de stoffen servieten die door de hotelgasten gebruikt waren, gewoon weer netjes werden opgeplooid om ze weer op tafel te zetten voor de volgende gasten... Ahum.

We namen een taxi naar de radio tower om een korte wandeling te maken naar een klein nonnenklooster. Het weer was prachtig alsook de weg ernaartoe. Heerlijk om dennengeur op te snuiven, mooie vlinders te aanschouwen en te genieten van de rust. Iets wat in New Deli, één van de meest vervuilde steden ter wereld, niet meer mogelijk is. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over Thimphu met onder andere het paleis van de koning. Alweer hadden we geluk, enkele nonnen waren aan het bidden.









We daalden opnieuw af richting 'stad' en bezochten een lokale groenten- alsook een handicrafts-markt.




Alvorens een hapje te eten, brachten we nog even een kijkje in een school waar studenten handwerk aangeleerd krijgen, the school of traditional arts. Sommige leren er tanka's schilderen, andere leren er hout tot maskers bewerken. Wij kochten er 2 maskers waarvan we er één al konden meebrengen, het andere ligt nog bij Laurence en moet nog tot in Delhi geraken. Hoe... dat weten we echter nog niet precies. De maskers worden opgehangen om boze geesten schrik aan te jagen... wij zijn nu dus alvast veilig!


We aten een kleinigheidje in het meest exclusieve hotel van Thimpu, The Taj Tashi.


Nadien werden we opgepikt door Laurence, Phub en Julie. Zij gaven ons een rondleiding in het paleis van de koning. Jochen was er twee jaar geleden al een keertje geweest, toen hij samen met de ambassadeur diens geloofsbrieven ging overhandigen. Hij mocht er toen een theeceremonie bijwonen. Hij zei dat hij echt onder de indruk moet zijn geweest van het ganse gebeuren toen, want veel kon hij zich van het paleis niet meer herinneren. Binnenkort zal hier een hoogtepunt uit de geschiedenis van Bhutan plaats vinden. De koning gaat namelijk trouwen!









Ook hier zagen we weer monniken in actie, deze keer waren ze een traditionele dans aan het oefenen voor de ene of de andere ceremonie.




Einde deel 1. Ons bezoek aan o.a. Tigers Nest in Paro is voor deel 2. Wordt dus vervolgd!

Roos doet ballet

Roos vroeg al lang om op balletles te mogen. Omdat vorig jaar het tijdstip van de balletles samen viel met dat van de Nederlandse school, was het niet mogelijk. Nu wel... Dus gaat ze vanaf nu op woensdag en vrijdagnamiddag een uurtje balletten.



Het was echt 'werken', en zo had Roos het zich waarschijnlijk niet voorgesteld. Als ze aan ballet denkt, dan denkt ze aan barbiefilmpjes waarin bijna professionele ballerina's prachtige dansen. Maar eer je dit presteert, is er heeeeeeel wat oefening aan vooraf gegaan. Toen ik vroeg of ze het leuk had gevonden was haar antwoord: 'maar mama, dat is wel niet makkelijk, hoor...'. En inderdaad, dat is het zeker niet!

Gelukkig lopen er tijdens de les ook enkele helpers rond, die waar nodig de kids hun beentjes en armpjes even juist kunnen plooien:


In december treden ze op... benieuwd wat dat gaat geven!

donderdag 8 september 2011

En ook nog een aardbeving...

Late-night quake jolts Delhi awake
TNN | Sep 8, 2011, 12.18AM IST

The quake hit the city and shook buildings for several seconds.

NEW DELHI: A strong tremor lasting 5-6 seconds shook the capital at 11.28pm on Wednesday, forcing residents to run out of their houses in various parts of the city. The Met department said the quake measured 4.2 on the Richter scale and its epicenter was Sonipat in Haryana.

There were no reports of damage to life and property in NCR, neither did national or global monitoring agencies immediately report any major earthquake in the region.

"At first I heard a muffled sound - like a subdued explosion - and then felt the quake for many seconds," said Gulshan Luthra of Gurgaon. "All the furniture in my house started shaking just as we finished dinner," said Vinod Kapoor , a resident of east Delhi.

People working late hours, including in call centres, reported a strong jolt which even knocked out the electricity for a while. As the news broke on TV and the internet, anxious calls and tweets began pouring in from other cities.

The tremors were felt across north India, including Kashmir and Uttarakhand.

woensdag 7 september 2011

Bom

Doden en gewonden bij bomaanslag in Delhi


Belga
wo 07/09/2011 - 09:51

Bij een explosie in de Indiase hoofdstad Delhi zijn minstens 9 doden gevallen. Er zouden ook tientallen gewonden zijn. Volgens het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om een terreuraanslag.
Rond 10.15 uur plaatselijke tijd was er een explosie aan het hooggerechtshof in Delhi. Op dat moment waren al tientallen mensen aanwezig in het gebouw. Volgens de politie zat de bom verstopt in een aktetas die was achtergelaten nabij de ingang tot de receptie.


De Indiase minister van Binnenlandse Zaken Chidambaram heeft in het parlement de explosie een daad van terreur genoemd en veroordeeld. In Delhi en de economische hoofdstad Mumbai hebben de autoriteiten de opdracht gekregen extra waakzaam te zijn.

Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanslag. In juni ontplofte al eens een bom nabij het hooggerechtshof in Delhi, in juli stierven meer dan 20 mensen bij explosies in Mumbai
.

dinsdag 6 september 2011

Roos naar CP en Sam naar MS

Eindelijk, na bijna 3 maanden vakantie (naar mijn bescheiden mening onverantwoord lang voor kleine kinderen die dan ook nog eens meerdere talen leren) konden mijn meidjes vanochtend terug naar school. Twee gelukkige meisjes, wat een verschil met twee jaar geleden!


Roos moet nu langs de andere, de 'grote' poort binnengaan aangezien ze niet meer in de kleuterklasjes zit. Wat was ze fier! Grappig ook om haar naar school te zien gaan met een K3-schooltas in een omgeving waar geen kat dat kent...



De mevrouw met het gele hemdje aan, is haar Franse juf Mme Pollack.


Sam had al meteen een knutselwerkje mee naar school om te tonen aan de andere kinderen en haar nieuwe juf. Ook al werd ze voor dit schooljaar gescheiden van haar vriendinnetje Neo, toch ging ze met een big smile haar klas in! Ge-wel-dig!

Gisterenavond heeft mama keurig al Roos haar spullen gelabeld. Op alles moest haar naam staan... op elk potloodje, stiftje, gommetje... En Roos zou Roos niet zijn, moest ze vanochtend zich de vraag niet stellen: 'Mama, heb jij dat allemaal gedaan? Amaai, dat moet veel werk geweest zijn?!'. Wat een schatje is ze toch.

Voila, en zo zijn we weer vertrokken voor een schooljaar... het voorlaatste hier in India... klinkt gek...