x

x

maandag 12 maart 2012

Holi





Aangezien we tijdens Holi een beetje aan het reizen waren door de staat Madhya Pradesh en we ons die dag in Gwalior en Orchha bevonden, vierden we aldaar het kleurrijke en vrolijke lentefeest. Gewapend met een zakje natuurlijk Holi-poeder liepen Roos en Sam door de straten van het idyllische dorpje Orchha. Het weer zat mee, de mensen waren erg lief, meer moest dat niet zijn!

Concreet neem je een beetje gekleurd poeder tussen wijsvinger en duim. Vervolgens stip je de ander zijn voorhoofd aan en smeer je eventueel nog een beetje in de rest van het aangezicht, terwijl je een 'Happy Holi' wenst.

De mensen waren super-vriendelijk en gaven ons een glimlach van de warmste soort.






Soms waren ze zo gelukkig doordat we hen een 'Happy Holi' wensten, dat ze enkele roepies gaven, of wat ze op dat ogenblik bij zich hadden. Een dame van een groentekraam gaf Roos en Sam elk een wortel en een peul. Een andere mevrouw gaf hen een banaan. Nog iemand anders gaf een mango-snoepje. Ik voelde me er soms zelfs een beetje ongemakkelijk door... de mensen hebben zelf zo weinig en zijn toch zo genereus... we kunnen er wat van leren.


Ik weet niet precies waarom dit werd gedaan, maar vooral de oudere mensen wilden ook steeds de voeten van Roos en Sam even aanraken. Het moet een bepaald ritueel zijn. Roos en Sam vonden het een vreemd gebaar, we moesten hen telkens zeggen 'blijf nog even staan, ze gaan je voeten nog aanraken'.


Zelfs de dieren mochten deelnemen aan het feest. Hier een echte 'Holi-holy-cow'!


Van al dat ge-Holi krijg je erg veel dorst...


... en een kleurrijk gezicht!



HAPPY HOLI!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten