x

x

woensdag 9 januari 2013

Culture shock

Noem het ontgroening, of een duik in het echte India. Onze eerste uitstap samen met de familie Verhoeven-Vanpée ging naar Old Delhi.

Door de opstanden aan India Gate naar aanleiding van de gangrape die ook het Belgische nieuws haalden, werden verschillende metrostations en wegen in New Delhi afgesloten. We namen daarom de metro in een station een beetje verder van huis en reden tot aan de halte Chandni Chowk, de grote boulevard in centrum Old Delhi. Het blijft me verbazen hoe je vanuit het georganiseerde, cleane, eerder gestructureerde New Delhi na 15 minuutjes in de chaos, het lawaai en de drukte van Old Delhi terechtkomt. Het lijkt werkelijk een andere wereld te zijn!

Op Chandni Chowk waren weet-ik-welke festiviteiten aan de gang waardoor het er heel druk was. 





We wandelden richting Khari Baoli, de grootste wholesale spice market van Azië. Naast kruiden vind je hier ook thee, vanille, gedroogde vruchten, saffraan en noten.


We sloegen een onooglijk, groezelig, zintuigen-prikkelend straatje in om ergens achterin al niezend via met rode pan-bespuwde trappen naar boven te gaan en de echte groothandel van de chili-pepertjes te kunnen aanschouwen.







Op het dak genoten we ondanks de smog even van het uitzicht over de stad, de 17de eeuwse Fatehpuri moskee en de spice market.



We wandelden terug over het drukke Khari Baoli richting Chandni Chowk alwaar we een fietsricksjaw namen naar de kleurrijke Kinari Bazaar ofte the wedding street.







 



We namen een kijkje naar de jain-tempel en de haveli's in de 'heritage street of nine houses'. Hier kan je je eventueel nog inbeelden hoe mooi de huizen in Old Delhi vroeger moeten zijn geweest.






Via Dariba Kalan, of in de volksmond the silver street omdat er zo veel zilverwaren en juwelen verkocht worden, wandelden we naar de Mc Donalds op Chandni Chowk. We nuttigden er een maaltijd met drankje en zetten onze tocht voort. Nu richting The Red Ford. 



Ons laatste bezoek van de dag brachten we aan de Jama Masjid, de grootste en meest gekende moskee van India.




Genoeg is genoeg. Voldoende indrukken, prikkels, drukte en lawaai voor vandaag. We wandelden naar metrostation Chawri Bazaar en namen de metro tot aan INA-market. Vandaar nemen we een auto-ricksjaw terug naar huis, de 'veilige, rustige haven'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten