x

x

maandag 8 april 2013

Hampi

Vanuit Hyderabad namen we de nachttrein naar Hospet om van daaruit het prachtige Hampi te bezoeken.



De treinreis was best ok. Echt een aanrader voor wie in de toekomst door India wil trekken. De enige moeilijkheid was het afstappen. De trein maakte niet echt een duidelijke 'stop' waardoor we niet door hadden dat we gearriveerd waren op onze bestemming. We zijn bijna letterlijk van de trein moeten springen. Met twee kinderen en enkele koffers onder de arm.

We logeerden in het Royal Orchid hotel in Hospet en van daaruit namen we telkens een autoricksjaw naar het bloedhete Hampi. 


Hampi is een dorp gelegen in de deelstaat Karnataka. De geschiedenis ervan gaat terug tot zelfs de eerste eeuw na Christus. De originele naam is Vijayanagara. De plaats bloeide vooral tussen 1336 en 1565 in zijn verzet tegen de Sultanaten. Het was een voorname handelsplaats waar werkelijk alles verhandeld werd, van paarden tot edelstenen. 

De plaats verloor later aan belang. Het was pas gedurende het koloniale tijdperk dat buitenlandse archeologen en historici de monumenten herwaardeerden. Ondertussen is het meer dan terecht UNESCO-werelderfgoed geworden. 

De site, gelegen aan de Tungabhadra-rivier, is adembenemend mooi. Het lijkt wel of iemand er vanuit de ruimte een aantal rotsblokken heeft neergegooid. Ze zijn stonehendge-gewijs gestapeld en lijken zo naar beneden te kunnen rollen. Edoch, ze liggen er al jaren en blijken erg solide te zijn. Sommige toeristen zetten zich er gewoon neer op een rotsblok, om zo urenlang naar het prachtige landschap te staren en te genieten van de adembenemende vergezichten. 




De omgeving is zeer zeer mooi. Palmbomen, rijstvelden en bananenplanten in verschillende tinten groen (geen grijs hier), staalblauwe hemel, oranje ijzerhoudende grond en een zon die niet ophoudt met schijnen. 





De site is gigantisch, zo'n 26 vierkante kilometer. Het nam dan ook meerdere dagen in beslag om dit natuur- en cultuurschoon te bewonderen. Ik had soms het gevoel in één of andere Inca-film te zijn terecht gekomen. Het was overweldigend, prachtig. 

De Pushkarani watertank nabij de Krishna tempel, ook wel 'princess baths' genoemd:




De Lakshmi Narashimha (dit betekent half mens-half leeuw) Tempel, het grootste beeld van Hampi ten zuiden van de Krishna tempel, dateert uit 1528. De god zit in een yoga-positie in kleermakerszit met een riem rond de knieën, zit op de spiraal van een slangenstaart en heeft een afdak van deze zevenkoppige slang boven het hoofd:


Badvilinga Tempel: De enorme Shiva Lingam naast het Narashimba-beeld.
Een lingam is een symbool van de god Shiva. Het staat symbool voor de unie van het mannelijke en het vrouwelijke. Het bovenste gedeelte wordt gezien als een fallus-symbool als teken van Shiva's fertiele energie. Errond is een soort waterkanaal dat dient als een afloop voor het water dat aan de lingam geofferd wordt. Dit wordt gezien als het vrouwelijke deel van de lingam.
Deze lingam is immens en is uit 1 rotsblok gehouwen. De 3 ogen van Shiva zijn erin gekerfd. Het sanctum waarin de lingam staat, is altijd gevuld met water.  We hadden geluk, er was net een priester puja (offeringen) aan het doen:


Het Mahanavami platform in 'the royal enclosure': Dit is een enorm platform met een prachtig uitzicht over het grillige landschap en de wijdse omgeving. De koning zou dit platform gebruikt hebben om te vertoeven tijdens het Mahanavami festival. Tijdens dit 9-dagen-durende feest viert men de overwinning van de kennis over de onwetendheid. Hij kon er de parades en feestvierders gadeslaan van onder zijn paviljoen dat ondertussen verdwenen is. Ook gebruikte hij het voor het vieren van zijn oorlogssuccessen.
In de verte zie je ook de watertank liggen en het gigantische irrigatiesysteem om de watertank te bevoorraden.





De watertank: Het is een kleine doch mooie watertank en werd via regenval maar ook via een ingenieus hydraulisch systeem van water voorzien. 



The Queens Bath: Ze hadden dit beter the kings bath genoemd, want het was 'a royal pleasure complex' voor de koning en zijn vrouwen. Ze zouden er destijds hun bad genomen hebben met geparfumeerd water en bloemen.



De Virupaksha tempel. De plaats waar nog het meest gebeden wordt in Hampi. Het betreft een Shiva-tempel waarin inscripties gevonden zijn die dateren vanuit de 9de à 10de eeuw. 
Aapjes stelen er met veel plezier je pas gekochte flesje Coca Cola.
Voor 10INR kan je de zegen krijgen van de tempelolifant Lakshmi. Die legt dan haar slurf op je hoofd. Ik liet dit met veel graagte aan mij voorbij gaan. Mijn vader en echtgenoot zijn bijgeloviger en lieten deze kans niet liggen. Jochen deed er ook een puja (offering van bloemen en wierrook) bij de Nandi's (koe-beelden) die een Shiva-tempel typeren.
In de tempel zijn prachtige plafondschilderingen van epische taferelen te bewonderen. 









Recht tegenover deze tempel ligt een enorme Nandi (stier). De weg ernaartoe is volledig voorzien van gaanderijen. De mensen woonden tot enkele maanden geleden nog in huizen die in deze gaanderijen waren ondergebracht. De overheid stak daar echter, ergens wel begrijpelijk, een stokje voor. Alleen de overheidsbank en het politiekantoor bleven overeind. :-S


 bananen en bladeren van de bananenplant worden geoogst en vervoerd





Je gaat verder de trappen op...


en ziet vervolgens dit:


en nog een beetje verder zie je dit:



De 500 jaar oude Tiruvengalantha tempel. Ik was werkelijk onder de indruk. Het zicht was overweldigend. Het leek geen realiteit maar een decor uit een Aztekenfilm of zo te zijn. De omvang en het landschap, het was echt prachtig.


















je kan de rivier oversteken in een rieten mand, besmeerd met pek

Als je nog verder doorloopt, kom je aan de King's balance. Hieraan zou de koning zich destijds op bepaalde feestdagen gewogen hebben tegen graan, edelstenen, goud enz om dit dan uit te delen aan de armen.


Onderweg kwamen we nog de volgende verschijnselen tegen.  Het ene al wat natuurlijker dan het andere. Een termietenhoop en een banyanboom waar de mensen plastic in vastknopen en waaronder ze stenen op elkaar stapelen. Geen idee waarom ze dit doen. 



De Lotus Mahal, een mix van Hindu en Islamitische architectuur. De koning zou deze als raadkamer gebruikt hebben.


De olifantenstallen. Hier verbleven de koninklijke olifanten (al zijn er ook bronnen die zeggen dat het kantoren waren, maar dat vind ik een minder sappig verhaal).



Vlakbij ligt de Ranga tempel met daarin een gigantisch beeld van Hanuman, de apengod. 


een prachtig vogeltje, ik vermoed een 'green bee-eater'

Het 15e-16e eeuwse Vittala tempel-complex. Dit is een immens geheel van historische gebouwen. De weg ernaartoe is imposant door de gaanderijen of bazaars van bijna een kilometer lang!


Onderweg passeer je onder andere een lege tempel en de watertank Lokapavani.



Binnen het tempelcomplex zelf valt vooral de Stone Chariot op: In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, maar wat je wellicht wel zelf had kunnen raden, betreft het hier in realiteit geen kar (een stenen kar die kan rijden, het zou wat zijn) maar een schrijn. Nu is het leeg, maar vroeger stond er een Vittala-beeld (verschijningsvorm van de god Vishnu) op een Garuda (het rijdier) in. Twee olifanten lijken de kar voort te trekken. Dit was aanvankelijk niet zo bedoeld, ze zijn een latere toevoeging.





Aan Hemakuta hill kon je op het sunset point genieten van jawel, een prachtige zonsondergang. Het uitzicht is er fantastisch. Verder is er onder andere ook een reuze-ganesh te bewonderen.


 Sam en Roos net voordat ze er schoon genoeg van hadden







Het was ook telkens genieten tijdens de heen- en de terugrit tussen het hotel en Hampi. Je kon er een blik werpen op het rurale India. Mensen, meestal op blote voeten, die zich wassen in de rivier, de was doen aan de ghats (trappen die naar de rivier leiden). Huizen met rieten daken. Een festival aan een tempel,...










Eén tip voor als je ook zinnes bent het mooie Hampi te bezoeken: neem je tijd! Het is echt de moeite waard!

1 opmerking:

  1. Jullie weten ze steeds te vinden, die mooie plekjes, lijkt wel of we er ook geweest zijn na het lezen van je reisverslag;-). Geniet nog van jullie laatste maanden ginder.

    BeantwoordenVerwijderen