x

x

vrijdag 18 april 2014

World Heritage City Melaka


Melaka is een historische kuststad op een dikke twee uur rijden van KL en kent Unesco bescherming sinds 2008. Persoonlijk begrijp ik dit niet helemaal. Ik was niet echt onder de indruk van de 'historische' gebouwen die er nog staan. Vele zogenaamde trekpleisters zijn heropgebouwd of zijn replica's. Wellicht heeft de Unesco-erkenning te maken met de geschiedenis van de plek. Want toegegeven, die is wel zeer rijk.

Er werd vaak om deze stad gevochten omwille van haar voor de scheepvaart zeer strategische ligging aan de straat van Melaka. Onder andere de Portugezen (16de eeuw) en de Nederlanders (17de eeuw) hebben deze plaats in handen gehad alvorens de Britten in de eerste helft van de 19de eeuw de zaak overnamen.

Christuskerk (1753) en Stadhuys (1650) op de 'Dutch Square'

In Melaka kan je je laten rondrijden in een zogeheten 'trishaw'. Voor 40RM (een kleine 10Euro) kan heb je recht op een vol uur. 

Tijdens opgravingswerken vond men de funderingen van Fort Middelburg.
Dit was van de 17e tot de 19e eeuw een van de belangrijkste verdedigingswerken van de stad.
Ipv er een glazen toren op te bouwen die zou uitkijken over Chinatown, besloot men het her-op te bouwen.

gevaarlijke kanon-griet

stoere torenwachter


Een in 2007-2008 gebouwd replica van een waterrad zoals er misschien (?) één in Melaka stond ten tijde van het Islamitische Sultanaat. 


Het maritiem museum ofte de Flora de Lamar is een replica van een Portugees schip dat voor de kust van Melaka zonk toen het onderweg was naar Portugal. 
Niet te geloven dat mensen op zo'n schip helemaal vanuit Portugal naar hier kwamen gevaren!

Na ons bezoek aan dit museum deden we een lekker toeristische boottocht op Melaka River.




kleurrijk beschilderde huisjes


Tijdens onze boottocht spotten we enkele gezellige terrasjes. Tja, de verleiding was te groot... Schol!


 

We wandelden in de vreselijke hitte naar de Sint-Pauls kerk op de gelijknamige heuvel. Die kerk was ooit het gebedshuis van de Portugese katholieken. Nadien werd deze een begraafplaats voor de nobele Nederlanders.

grappig om dit oud-Nederlands te lezen

'hier onder lecht begravn...'

Achter Sint-Pauls-berg ligt de ingangspoort van het Portugese fort A'Famosa. Dit is alles wat nog rest van het fort. Het had namelijk hard te lijden onder de Duitse invasie.


The Malacca Sultanate Palace is alweer een replica van het houten paleis waarin tijdens de 15e eeuw de Sultan gewoond zou hebben.


Na onze buikjes rond te hebben gegeten nabij Jonker street (China town) wandelden we terug naar onze geweldige homestay Roof Top Guest House. We speelden er de oud-Maleisische spelletjes 'Old Maid' (=zwarte Pieten) en 'Happy Family' (=kwartet) alvorens ons bed op te zoeken.

De volgende ochtend bezochten we allerlei Chinese bezienswaardigheden na eerst bij twee Chinese zussen lekker te ontbijten in Limau Limau café.



 mooie huizen

 Cheng Hoon Deng tempel, gebouwd in 1645






In het feodale China, tijdens de Ming Dynastie, werden de voeten van de gegoede Chinese dames gebonden. Hoe kleiner de voeten, hoe mooier de vrouw. Hun verminkte voetjes waren slechts 7,5 cm 'groot'!

Een vreselijk gebruik dat gelukkig niet meer bestaat. Maar deze man, Raymond Yeo Kheng Chuan maakt de schoentjes nog steeds, voor de toeristen.




 klein Chinees tempeltje

Chinese woning





 Eén van de vele tempeltjes aan een huisje.

Toen we ten slotte nog langs Melaka River wandelden, zagen we onze vriend de varaan:


Daaaag, vriend, tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten