x

x

zondag 11 mei 2014

Het kleinste land van Zuidoost Azië: Singapore!

Laaaang geleden (wat heb ik toch een blog-achterstand) gingen we op vakantie met moeke en vake. Eerst bezochten we Melaka. Vanuit Melaka reden we met de wagen door naar Singapore. Jochen en vake in onze rammelbak de Hyundai. De meiden allemaal samen in de Nissan. Aan de douane vonden ze die twee mannen in hun gammele voiture blijkbaar erg verdacht, want ze moesten hun koffers allemaal open maken. Nochtans lag de illegale kauwgom in de meidenwagen! Wij waaghalzen hadden zonder het beseffen deze verboden middelen het land binnen gesmokkeld.

Na in te checken in hotel Marrison @ Desker brachten we een avondlijk bezoek aan de omgeving van Arab Street. Dit is een gezellige, bruisende wijk met hippe cafeetjes, typische winkels en eetgelegenheden in authentieke panden. Iets wat we hier in KL nog steeds een beetje missen.


Singapore heeft net als Hong Kong een geweldige skyline.

 Links de opvallende moderne architectuur van het Singapore ArtScience Museum.

de overdekte voetgangersbrug waar Jochen 's ochtends ging joggen


het imposante Marina Bay Sands hotel
Het is een luxueus hotel, gelegen in Marina Bay dat in 2010 officieel geopend werd. De ontwikkeling van het ganse project kostte 8 miljard (!) Euro. 
Het beschikt onder andere over meer dan 2500 kamers, 7 sterrenrestaurants, theaterzalen, een schaatsbaan, het grootste casino ter wereld (ook wat omzet betreft), een infinity-pool van 150 meter lang enz. enz. 
De architect is Moshe Safdie, van Israëlisch-Canadese origine. 

sporty Roos op de voorgrond

in het hotel

 Genietend van de uitzichten nuttigen we dure halve liter-Stella's op het dak van het hotel.


het 150m lange zwembad

zicht richting zee, met op de voorgrond 'Gardens by the Bay'




Gardens by the Bay is een nieuw park. Het is erg jong, in 2011 werd het officieel geopend. De oppervlakte bedraagt meer dan 100 hectare. Je kan er terecht om te wandelen, te spelen, te eten, te genieten. Wij brachten in dit geweldige, moderne park meerdere uren door. De kinderen vonden de Children's Garden geweldig. Zeker in dit tropische klimaat zorgden de fonteintjes voor een welgekomen verfrissing!

 'Supertree'
Dit lijkt op een boom, maar is eigenlijk een mini-biotoop. Vol planten en insecten. Omdat het park erg nieuw is, zijn ze nog niet volledig volgegroeid. Maar ze zijn nu ook al erg indrukwekkend!





We klommen langs één van de supertree's naar boven en liepen over de hangbrug ofte de OCBC Skyway. Deze hangt in een U-vorm tussen de supertree's. Van op de brug heb je alweer een mooi uitzicht over de Marina Bay. Je bevindt je daar op een voor aan hoogtevrees leidende medemensen nog doenbare 22 meter hoogte. De brug is ongeveer 128 meter lang.


 De twee immense serres op de achtergrond zijn plantentuinen ofte flower domes.
De toegangsprijs was helaas wat te hoog, dat hadden we er niet voor over! 


In de Marina Barrage kan je naar een permanente tentoonstelling gaan kijken over de Singaporese waterwerken. Het is ongelofelijk om te zien hoe ze sinds de jaren '70, dus op redelijk korte tijd, hun overstromingsproblemen onder controle kregen. Ze hebben enorme sluizen en pompen gebouwd die het land tegen overstromingen moeten beschermen. Indrukwekkend!


 de sluizen, scheiding ook tussen zoet en zout water


 het pomphuis


Bovenop de barrage heb je alweer een mooi uitzicht over de skyline en wordt er door de locals volop gevliegerd.

In het park heb je ook een food-area, 'satay by the bay'. Je kan er allerlei lekkers krijgen. Van oesters tot kipsatés, gegrilde scampi's tot pizza, kokosmelk en verse sapjes tot Tiger-bier. Genietend van de omgeving en de ondergaande zon slurpten we er van een kokosnoot (niet met de billen bloot) en verorberden er enkele dozijnen satés. Heeeerlijk!



Mo zie ne keer zo schattig die twee zusjes!





 's Avonds zou er hier ook een klank- en lichtshow zijn, maar die werd die dag om technische redenen afgelast. Helaas!


Tijd voor wat heritage. Al was dat geen makkelijke opdracht gezien de vele renovaties en daardoor ontoegankelijke gebouwen. Jammer!

Het Raffles hotel is het bekendste hotel van Singapore en opende zijn deuren al in 1899. Het is erg statig en opgetrokken in Victoriaanse stijl.



De Sint Peter en Paulskerk is een Rooms Katholieke kerk en werd gebouwd in 1869 en 1870. Vele Europese missionarissen zouden er vroeger naartoe gekomen zijn om Chinees te leren, alvorens ze op missie vertrokken.


Aan de Singapore River valt vooral het bijna surrealistische contrast op tussen oud en nieuw. Tussen hoog- en laagbouw. Je kan er aan het water heerlijk eten in een van de vele restaurantjes. De krabben zijn er gi-gan-tisch!




Chinatown is voor een stuk uitgeroepen tot national heritage. Het kent een rijke geschiedenis en in het heritage museum kom je te weten hoe hard het leven van de Chinezen in Singapore geweest is. Het wordt er zeer levendig voorgesteld. Ook voor kleine kinderen is het daardoor erg interessant. 

 deskundigen bestuderen het te volgen parcours



 zou het kunnen dat 2014 het jaar is van het paard?


De hindoe-templ Sri Mariamman

de Chinese Thian Hock Keng tempel uit 1839, in Zuid-Chinese stijl






's Avonds aten we in restaurant de French Stall vlakbij ons hotel in Little India. Vooral de desserts waren geweldig. De flan of de giant-profiterol moet je zeker een keer proberen als je de kans hebt... mmmmm.


En uiteraard brachten we een bezoekje aan Singapore zoo. De River Safari vond ik persoonlijk wat minder de moeite. Kort, en veel krijg je niet te zien. Maar de pandaberen... tja, daar doe je het voor! 





Even wat afkoelen wat het was waaaaarmmmmm!

 De Maleisische tapir, komt in Maleisië helaas steeds minder voor en is ondertussen een bedreigde diersoort geworden.

the white tiger



Zeer interessante stad/land. Singapore kent gigantisch veel dollarmiljonairs maar volgens een studie van Gallup zou de meerderheid van de bevolking aangeven ongelukkig te zijn. Dit stemt toch wel tot nadenken. Ze zouden nog ongelukkiger zijn dan de mensen in Irak of Afghanistan... Waar wringt het schoentje?

2 opmerkingen:

  1. GEWELDIGE FANTASTISCHE REIS .... bedankt aan de "mede" reisgenoten.
    Moeke en Vake

    BeantwoordenVerwijderen
  2. in restaurant the french stall was het eten echt subliem en de desserten allemaal een aanrader !
    Moeke
    PS 't was een prachtige reis, een aanrader !

    BeantwoordenVerwijderen