x

x

zondag 7 juli 2013

Sri Lanka (deel 3) - Het mooie Galle

We reden door naar Galle, een prachtig ommuurd stadje dat door de Portugese (16de eeuw) en de Nederlandse (18de eeuw) kolonialen werd gebouwd. De plaats is erg hip en de huizenprijzen swingen er, naar Singalese normen, de pan uit.

De weg ernaartoe verliep niet zonder obstakels. Onze chauffeur sloeg erin om zonder benzine te vallen. Ons buske viel stil aan een afrit van de enige autostrade in Sri Lanka. Gelukkig was er vlakbij een benzinestation. Jochen en Marnix duwden ons buske mee richting een welgekome tankbeurt.

heee hop, heee hop!

Helaas kreeg de chauffeur de motor maar met moeite aan de praat. Aaah, hij had hem vergeten te ontluchten, blijkbaar wel nodig bij een oudere dieselmotor. Swat, wat volgde was een hels kabaal, maar we reden voort... weliswaar met een niet al te gerust gemoed en lichte frustratie ('Waarom was Priantha niet gewoon tijdig gaan tanken?! Grrrr...).

Enkele kilometers voor Galle was het weer van dattum: tuf tuf tuf, veel rook en stank... en nu was de ons buske... dood. 



We verloren helaas heel wat tijd. We dachten eigenlijk tegen de middag aan te komen in Galle om het stadje al wat te verkennen, maar dat was dus buiten chauffeur Priantha gerekend. Het was avond en etenstijd toen we aankwamen in ons art-deco hotelletje Deco On 44 in Galle.


De volgende dag verkenden we het stadje. Grappig om zo veel Nederlandstalige namen tegen te komen in een land zo ver verwijderd van België.


 het typische Nederlandse houtsnijwerk

 prachtig intérieur





 Singalees in typische klederdracht: de sarong



 'Hier onder legd begraven het lyk van...'

achter ons het duurste, eeuwenoude hotel van Galle, Amangalla


welgekome afkoeling in het zwembad van het hotel

Buiten de muren van het stadje bezochten we een turtle-farm. De eieren van zeeschildpadden worden hier aangekocht tegen de marktprijs. Dit om te vermijden dat ze verhandeld worden voor consumptie. Hier worden de eieren in strandzand ingegraven en de baby-schildpadjes worden geholpen om hun weg te vinden naar de zee.

de eieren zijn hier ingegraven in het zand
men noteert telkens de datum en de schildpadden-soort

 kleine schildpadjes, net uit hun ei
tegen betaling kon je er zelf uitzetten op het strand... toch helaas een beetje té commercieel naar mijn gevoel...

is het geen schatje?

We passeerden nog even langs een lokaal marktje. Geweldig om de trossen bananen, vers van de plant gesneden, en masse te zien!





En dan gingen we verder op weg naar het uiterste zuiden van Sri Lanka. De plaats die enkele jaren geleden erg te lijden had onder de zeer verwoestende tsunami. Meer hierover kan je lezen in het volgende en laatste deel over onze reis in Sri Lanka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten