x

x

vrijdag 29 oktober 2010

Foto's

Nepal - Durbar Square in Patan



Nog enkele kiekjes, van fauna en flora in onze tuin:



Sam en Roos op één van de weinige speeltuinen in Delhi:



Een zeldzaamheid: Roos die wil oefenen om te leren fietsen...


La Petite Bande

Jochen heeft weer fysiek en mentaal drukke tijden gekend. Hij is onder andere 'in charge of' cultuur en diende een Belgisch event te organiseren. Het betrof een optreden van het barokorkest La Petite Bande.


Op het eerste zicht lijkt het 'een makkie'. Maar in India en met weinig financiële middelen is dat wel anders! De grootste queeste werd de zoektocht naar een klavecimbel. Er was wel geteld één man in Delhi die over zo'n instrument beschikte. Deze is hem uiteraard heel erg dierbaar en hij was dan ook niet meteen enthousiast om hem uit te lenen. Gelukkig kon de ambassadeur de eigenaar uiteindelijk toch overhalen! Het transport van de klavecimbel moest Jochen ook zelf verzorgen. Toen hij een verzekering zocht om dit te dekken, bleek geen enkele maatschappij dit aan te durven! Je kan je voorstellen dat het dus wel stresserend was om die klavecimbel van de ene naar de andere plek te brengen!

Eergisteren was er een optreden van La Petite Bande op de residentie van de ambassadeur, in besloten kring. Gisterenavond was dan het eigenlijke, grotere optreden waar iedereen naartoe kon gaan. De muziek was prachtig, het publiek was goed, alles verliep naar wens, oef!

zaterdag 23 oktober 2010

Shoppen in Old Delhi

Phoe, was dat even druk zeg! Samen met Ayesha, een Nederlandse, ging ik 'shoppen' in Old Delhi. Het is er altijd erg druk, maar we hadden er niet aan gedacht dat alle Indiërs momenteel aan het 'diwalishoppen' gaan. Dit is een beetje te vergelijken met ons 'kerstshoppen'.


We dachten een fietsriksja te nemen om een beetje sneller van de ene 'bazaar' naar de andere te gaan... maar viel dat even tegen! Toen we een tijdje op die fietsriskja in de file gestaan hadden, besloten we toch maar af te stappen en de rest van de route te voet af te werken.






Op de foto's kan je de drukte zien maar niet horen. Mijn god wat was het een herrie! Getoeter, geroep, generatoren die staan te draaien, belgerinkel enz.

En wat vind je van dit mannetje? Eerst stond hij duidelijk te zoeken welk elementje hij moest vervangen... Maar daarna riep hij toch maar een hulplijn in en ging even 'een kennis bellen'.


Na ons geshop keerden we huiswaarts. Voor het eerst heb ik hier de metro genomen. Het was een belevenis op zich. Gelukkig waren er bepaalde compartimenten waar alleen vrouwen gebruik van mogen maken, zo hadden we het toch een beetje minder druk! In de andere compartimenten was het namelijk wel erg drummen!


donderdag 21 oktober 2010

De jeugd van tegenwoordig

Laatst waren we met ons hele gezin uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van Lynn, het dochtertje van onze consul. Lynn werd 11 jaar en dat moest gevierd worden.

Daar aangekomen begonnen Roos en Sam al gauw hangerig en zeurderig te doen. Maar toen sprak Anne-France, de consul en gastvrouw, de magische woorden: 'willen ze hun nageltjes laten verzorgen?'. Daar moest niet over worden nagedacht, prinses Roos en prinses Sam waren meteen enthousiast. De voor de kinderen ingehuurde professionele manicure verzorgde met de nodige ernst de nagels van de 5-jarige Roos en de 3-jarige Sam Anthierens... tja, jezelf laten verzorgen en in de watten leggen... je kan er maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Of niet soms? Nog maar eens een bewijs... in Incredible India is al-les mogelijk!

dinsdag 19 oktober 2010

Mehrauli Archaeological Parc

Deze erg warme voormiddag nam ik deel aan een geleide rondleiding door het Mehrauli Archaeological Parc. Lonneke was onze gids. Ze is Nederlandse, historica en was na veel studiewerk bereid om een aantal geïnteresseerde expats door deze archeologische site te gidsen.


Mehrauli is vooral bekend door de Qutb Minar, vermoedelijk een overwinningstoren. Deze was de hoogste, losstaande toren ter wereld. (Merk ook op hoeveel smog er al weer in de lucht hangt.)


Onze route leidde langs enkele heel mooie bouwwerken waarvan ik de hoogtepunten even zal beschrijven.

Eerst passeerden we via de Jamali-Kamali-moskee en -tombe. De graftombe is die van Jamali, een hofdichter uit de late Lodi- en vroege Mogol-tijd. Deze is versierd met enkele van zijn eigen verzen. Het interieur van de tombe is ontzettend goed bewaard gebleven. Je kan er de nog erg mooie gekleurde tegels en het beschilderde stucwerk bewonderen.









Erg fraai was ook de 'stepwell' Rajon Ki Baoli. Het is een bron uit de eerste helft van de 16de eeuw van drie verdiepingen die het gebied van water voorzag. Het ziet er zeer diep en indrukwekkend uit. Mensen met hoogtevrees kunnen ze maar beter een beetje van op afstand aanschouwen!




Er viel nog een hoop te bekijken, maar daar hadden we jammer genoeg de tijd niet meer voor. Tja, zo houden we nog wat over voor een volgende uitstap, niet waar?

zondag 17 oktober 2010

National Zoological Park

Gisteren besloten we enkele uitstapjes voor de kinderen te maken. Onze eerste halte was de zoo.


Gepakt met vooral een paar liters water gingen we op pad. Aan de ingang hadden we een klein incidentje met één van de guards. Hij had er niets beter op gevonden dan net ons er uit te pikken om onze rugzak te controleren. Al de Indiërs stapten weliswaar gewoon, rustig voorbij de poort met hun zakken. Op zich geen probleem, maar wel toen hij beweerde dat we onze brooddoos, met popcorn voor de kids, niet mee naar binnen mochten nemen. Ha! Die zag er namelijk erg gevaarlijk uit!!! Aandringen hielp niet, de popcorn hebben we integraal de vuilbak in gegooid. Jammer voor de kinderen.

Net binnen begon Roos te mopperen dat ze honger had. Grrrr. 'Sorry, Roos', was mijn antwoord, 'de guard vond onze popcorn er veel te gevaarlijk uitzien!'

De zoo was best wel netjes, weinig of geen afval op de grond. Het was er aangenaam om te wandelen. De hokken van de dieren waren daarentegen niet altijd even goed onderhouden. Jammer, want soms was het er zo'n wildernis dat het dier niet meer te zien viel.

Toch hebben we enkele indrukwekkende species kunnen aanschouwen:



Vooral het feit dat deze ooievaars met zo velen waren, was zeer indrukwekkend!



De 'Himalayan black bear' die erg aan het zweten was... wellicht is zo'n beest niet gemaakt om te leven in een tropisch warme omgeving als die van Delhi. Toch een beetje jammer om te zien...


De 'in het openbaar slapende Indiër' is een veel voorkomende soort hier in onze omgeving. Ik heb er soms echt bewondering voor. Ze slapen hier werkelijk overal. Op een ijskar, liggend op de moto, op een berg bakstenen,... alles lijkt voor hen comfortabel genoeg te zijn!



De nijlpaarden lagen te genieten in hun poel. Het was wel indrukwekkend om een nijlpaard van op een halve meter afstand te kunnen aanschouwen! Kijk ook eens naar die e-nor-me snorharen die dat beest heeft, zeg!


De krokodil... toch echt wel een eng beest. Jeejks.


De witte tijger... zeer zeldzaam maar ik persoonlijk hou toch van wat meer kleur en vind de gewone tijgers veel mooier. En verder waren er ook nog erg neurotische olifanten, een chimpansee, giraffen, leeuwen en andere beesten te aanschouwen. Ik vond het wel gek om te zien dat Indiërs staan te kijken naar een olifant in een kooi. Als er een olifant door de straten van Delhi wandelt, is er namelijk geen mens die ernaar kijkt!?

Totaal uitgeput van de relatief lange wandeling maar vooral de hitte, stapten we in onze auto richting de speeltuin. De kinderen amuseerden zich rot. Mama en papa vonden het vooral jammer dat er geen zitbanken voorzien waren. Pfff, wat is dit klimaat uitputtend!

Terug thuis namen we allemaal meteen een frisse douche. Enerzijds om af te koelen maar ook om het stof van ons af te spoelen.

Fris gewassen aten we nog een snack in restaurant Olive Beach, een mediterraans ingerichte zaak. Het was erg gezellig en de kinderen gedroegen zich voorbeeldig.

Om 21uur lagen we allemaal in ons bed... einde van een erg vermoeiende maar leuke dag!

donderdag 14 oktober 2010

CWG


Hoe verlopen de vooraf veelbesproken Commonwealth Games nu eigenlijk?

Heel rustig! Al de scholen (behalve de Franse school waar mijn kinderen naartoe gaan) zijn gesloten. Heel veel expats trokken deze periode op vakantie. Ik heb Delhi nog nooit zo rustig geweten als nu! Jammer voor de CWG is wel dat er bijna geen kaartenverkoop is geweest, geen interesse vanuit het buitenland waardoor de tribunes grotendeels leeg bleven.

De Indiërs zelf zijn de incidenten die aan de CWG vooraf gingen al lang vergeten en zijn nu vooral erg trots op wat ze gepresteerd hebben. Ze voelen zich zelfs klaar om de Olympische Spelen naar Delhi te halen!

Hiernaast bij onze muziekrubriek kan je de tune van de openingsceremonie beluisteren. Deze werd gecomponeerd door A R Rahman, de musicus die eerder een Oscar won voor de prachtige muziek uit Slumdog Millionaire.

dinsdag 12 oktober 2010

Majnu Ka Tilla

Het weer is tegenwoordig erg aangenaam. Overdag wordt het wel nog een goeie 30 graden, maar tegen de avond aan begint het af te koelen. Het is heerlijk om je deuren en vensters terug te kunnen open zetten zonder dat je omver geblazen wordt door de warmte!

Afgelopen zaterdag gingen we dan ook samen met een bevriend Nederlands gezin (Bert, Ayesha en hun 3 kinderen Sela, Yari en Feda) naar een Tibetaanse wijk achter Old Delhi, Majnu Ka Tilla genaamd.

We kuierden er door de rustige, ja zelfs verkeersvrije straatjes.


We shopten in de kleine typische winkeltjes en passeerden een aantal ambachtelijke ateliers.




We bezochten een boeddhistische tempel en lesten onze dorst op een terras met zicht op de Yamouna-rivier, die opnieuw een normale omvang heeft aangenomen. Jochen dronk er een alcoholvrij appelbier, dat me meer deed denken aan de Oostenrijkse 'Apfelsaft gespritzt'. De Tibetaanse mannen speelden er een spelletje 'carrom', een soort snooker maar dan als bordspel met schijfjes die je met je vinger in gaten moet 'titsen'.


Kortom, het was er erg gezellig!

In de late namiddag trokken we met z'n allen naar het huis van Bert en Ayesha. De kinderen hebben er heerlijk gespeeld en we hebben er allemaal nog heerlijker gegeten.



Einde van een heel fijne dag!