x

x

dinsdag 5 maart 2013

Amritsar - Lahore (Pakistan)

Samen met Aurore en de twee Antoines van de ambassade gingen we dit weekend naar Amritsar om daar te voet de grens, meer bepaald de Waggah border, over te steken richting Pakistan.

Met een propeller-vliegtuigje overleefden we de vlucht van Delhi naar Amritsar. Het was de meest verschrikkelijke vlucht die ik in mijn leven al heb meegemaakt. We vlogen door een onweer en het vliegtuig was alles behalve stabiel. Het besef te vliegen met een low-cost Indian company hielp ook niet om rustig te blijven. Alle passagiers slaakten een zucht van verlichting toen het vliegtuig uiteindelijk weer veilig en wel aan de grond stond.

Ik was een beetje ziekjes en zocht na aankomst in Ista hotel zo snel mogelijk mijn bed op. Jochen ging met de rest van de crew nog een nachtlijk bezoek brengen aan de gouden tempel.

De volgende ochtend staken we de grens over richting Pakistan. Spannend... Hoewel, eigenlijk helemaal niet. Alles verliep erg vlot. De intimidaties en wachtrijen waarover we vooraf gehoord hadden bleven totaal achterwege. Enige spelbreker was een beetje de regen. Het regende dat het goot, echt Belgisch weer!

Enkele facts:
°Officieel is Pakistan de 'Islamitische Republiek Pakistan';
°De hoofdstad is Islamabad;
°180miljoen inwoners;
°Behoorde aanvankelijk bij Brits-Indië maar werd in 1947 een onafhankelijke staat.

 net op Pakistaans grondgebied, 1ste paspoortcontrole


 India ligt achter ons


in Pakistan!

We lunchten in ons hotel en doken vervolgens opnieuw de regen in. Eerst brachten we een bezoek aan Lahore fort, Shahi Qila. Het fort dateert uit de 16de eeuw en werd gebouwd door Akbar. Het is UNESCO-werelderfgoed.

 Alamgiri gate



 prijsvraag: hoeveel torentjes?



en dan te zeggen dat de collega-diplomaat in Islamabad ons adviseerde geen foto's van vrouwen te nemen... Jochen toch...

het spiegelpaleis, Unesco werelderfgoed

We zwommen verder richting de Badshahi Moskee, recht tegenover de Alamgiri gate van het fort. In tegenstelling tot de Jama Masjid hier in Delhi waar je tegenwoordig per camera die je binnen brengt -ja, ook die op je GSM- 300 roepies moet betalen, mocht je er helemaal gratis binnen!

De moskee werd in de 17de eeuw gebouwd door Aurangzeb en lijkt erg op de Jama Masjid hier in Old Delhi. Alleen is er minder rond gebouwd, waardoor het erg ruimtelijk en statig lijkt.




'waterkiekens'

We kuierden nog wat door de straatjes van Lahore en shopten, met zeer beperkt budget, wat souvenirs. (pashmina sjaals... want die zijn hier in Delhi zo moeilijk te vinden. O_o)

 Lahore museum, uit 1894

 Tollinton Market


 het zou even goed Old Delhi kunnen zijn...

shoppen zonder geld... niet gemakkelijk!

Ook de volgende dag hadden we een strak schema. We gingen al vroeg op pad. Eerste halte waren Delhi Gate en de Shahi Hammam. 

 Delhi gate, door Akbar gebouwd in de 16de eeuw

de hammam


Een Pakistani raadde ons aan om ook eens een kijkje te nemen op het dak.
Er was... geen fluit te zien! Ha ha ha...

We struinden verder door de straatjes van Lahore, nu tot aan de zeer kleurrijke 17de eeuwse Wazir Khan Moskee. Hij is volledig 'faience'-betegeld, heel erg mooi.

 streetfood van Lahore



deze straten zouden evengoed die van Old Delhi kunnen zijn



 tanden poetsen in de moskee, waarom ook niet?


weet er iemand wat hier staat?







Ook hier stond weer een Pakistani die wat geld wou bijverdienen en ons de weg toonde om de minaret te kunnen 'bestijgen'.  Bovenaan had je een beetje een zicht over de stad.


 droomkoppel :-)

de crew

 gekleurde stoffen hangen te drogen


Pakistan moet wat de elektriciteitsdraden betreft niet onderdoen voor India!

Jochen vond hem 'zo schattig'


Met ons 'buske' reden we langs 'de mall' (koloniale winkelgebouwen zoals die van Connaught Place hier in Delhi) naar de 17de eeuwse tombe van Jahangir, een mogolkeizer die erg van opium en alcohol hield. 'Ne levensgenieter gelijk ze zeggen.'

 de crew in hun buske

 de mall

ook de mall

ook dit is net zoals in India... gezins-uitstap per moto

de crew voor de toeganspoort naar de tombe


 lokale hangjongeren





Het was leuk om te zien dat de plaatselijke bevolking zelf gebruik maakt van de tuinen rond de monumenten van Lahore. Jochen en Antoine speelden in de mogeltuinen cricket met de jongeren die er aan het spelen waren. Zonder al te veel succes, moet ik toegeven. India - België: 2 - 0.


En dan een hoogtepunt tijdens onze Lahore-trip: een bezoekje aan de Mc Donalds! Dat kan hier in Delhi ook, maar in Lahore heb je d'er met 'alles erop en eraan': BIG MACS!!! Njam!

De grensovergang terug naar India sluit elke dag om 15u30. De tijd begon dus te dringen.

We deden nog één plaats aan en dat waren de door Jahangir in 1640 aangelegde mogoltuinen, de zogeheten Shalimartuinen. Meestal dienden mogoltuinen als toevoeging aan een gebouw zoals een mausoleum. De mogoltuinen in Lahore zijn, eerder uitzonderlijk dus, op zich staande tuinen. Mogoltuinen zouden een afspiegeling zijn van hoe het paradijs er zou uitzien. Meestal is de tuin door waterlopen in vierkanten verdeeld, dewelke op hun beurt ook weer in vierkanten verdeeld kunnen zijn. In deze tuin waren de waterloopjes en fonteintjes niet meer actief, maar moest dit wel het geval zijn, dan zouden ze volgens mij echt prachtig zijn geweest.




 Jongetje met typisch hoedje


Net buiten de tuinen was de stank van de uitlaatgassen, ja zelfs waarneembaar op de foto, niet te harden. En verder nog andere gelijkenissen met Delhi: tuktuks, paard en kar,...

En hop, weer ons buske in richting de grens. Onderweg kwamen we nog enkele geweldige Pakistaanse vrachtwagens tegen. Die van India vond ik al erg kleurrijk, maar vergeleken met die van Pakistan stellen ze echt niks voor!




Het oversteken van de grens verliep alweer erg vlot. Gelukkig.


 stoere crew


We waren nog net op tijd om de flag-ceremony, het strijken van de vlaggen aan beide landsgrenzen, aan de Waggah border bij te wonen.

 we waren niet alleen


 auch

Geen opmerkingen:

Een reactie posten