x

x

zaterdag 7 juni 2014

Kuala Kangsar

Laatst gingen we op aanraden van vrienden naar Ipoh in de deelstaat Perak. Een beetje voorbij Ipoh ligt Kuala Kangsar en ook dat is een (kort) bezoekje waard. De sultan van Perak, Azlan Muhibbuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Usus Izzuddin Shah Ghafarullah om precies te zijn, had er zijn hoofdzetel ofte paleis. Enkele dagen voor ons bezoek is de man op 86-jarige leeftijd overleden. Al de vlaggen hingen half stok. De zoon, Nazrin Shah, volgt hem op.

Perak is de staat die vooral door zijn tinmijnen bekend werd. Al deze mijnen liggen tegenwoordig stil. Kuala Kangsar werd verder ook bekend omdat hier in 1877 de eerste negen rubberbomen geplant werden buiten Brazilië. Men had de zaden stiekem gestolen. Eén van de bomen zou nog steeds bestaan, maar we hebben hem niet kunnen vinden. Het is er allemaal niet echt op toeristen voorzien, heb ik de indruk.

 de Ubudiah moskee lijkt zo uit een sprookje te komen

Deze moskee dateert uit 1917 en zou één van de mooiste van Maleisië zijn. Ze werd gebouwd in opdracht van de 28ste sultan van Perak, sultan Idris Mushidul Adzam Shah I ter bedanking na een periode van enorme ziekte. De Sultan zelf overleed één jaar voor de moskee af was en kreeg hem dus nooit te zien. Wij kregen enkel de buitenkant te zien. Aan niet-moslims wordt de toegang ontzegd. 


 houten traditionele huizen, onbewoond en aan het verkrotten




Istana Kenangan

Het meest opmerkelijke aan dit bouwwerk is het feit dat het gebouwd is zonder ook maar één nagel te gebruiken. Dit mooie houten gebouw, geschilderd in zwart en geel, werd gebouwd als mausoleum voor Sultan Iskandar Shah maar het huisvest nu een museum dat onder renovatie is. In 1926 waren er zware overstromingen en werd het paleis Istana Sri Sayong, dat toen op delfde plaats stond, bijna volledig van de kaart geveegd. Daarom verhuisde de sultan naar een ander, hoger gelegen paleis Istana Iskandariah:


Dit paleis is nog steeds de officiële residentie van de sultan van Perak. 

We reden verder naar Istana Kota. Dit gebouw diende ooit als paleis en als school. In 2002 maakte de staat er een museum van. Nu kan je er de persoonlijke spullen van de sultan 'bewonderen'. Zijn golfballetjes bijvoorbeeld. Of zijn oude Ray Bans. 'Zeer boeiend'!




Sterculia Foetida, boom met prachtige zaden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten