x

x

maandag 12 april 2010

Cultuur in Delhi

Zaterdag was papa bezig met het voorbereiden van onze volgende grote reis naar de voet van de Himalaya. We zullen een rondrit maken in Himachal Pradesh. Mama, de kids en Oekie maakten een toeristisch uitje naar Hauz Khas. Enerzijds is dit een trendy winkelbuurt. Je vindt er leuke kledingwinkels, kunstgalerijen, brocanteurs enz. Anderzijds liggen achter dit alles de 14de eeuwse ruïnes van grafmonumenten.

Het is hier ondertussen zeer warm geworden. Na een klein uurtje rondhangen op de ruïnes doken we dan ook het ietwat schaduwrijke winkelgedeelte in. Roos had al een tijdje aangegeven dat ze dringend een toilet nodig had. In de kinderkledingwinkel vroeg ik dan ook of ze er naar het toilet kon gaan. Helaas, ze beschikten er niet over een toilet (hoe doen die verkoopsters dat???). In de volgende shop dus maar een tweede poging wagen. Dit keer was het een, overigens fantastisch, brocanterietje. Oef, ze hadden er een toilet. Het toiletpapier leek op te zijn, dus vroeg ik even of ze nog toiletpapier hadden... Helaas, ze gebruikten er geen toiletpapier. Toiletpapier is hier een luxeproduct en is erg duur. Je betaalt meer dan een euro per rol. Indiërs zelf maken er zelden gebruik van. Dan maar op zoek naar een eet- of drankgelegenheid en oef... een paar stappen verder vonden we een aangenaam restaurantje, probleem opgelost.

Gisteren, zondag, brachten we hier in Delhi met Oekie een bezoek aan de Qutb Minar. Het is een 72,5 meter hoge toren en is de hoogste stenen toren in India. Hij werd gebouwd vanaf 1193 en vormde het middelpunt van een islamitische site. Echt het bezoeken waard, een zeer indrukwekkende site!









Vervolgens bezochten we een Bollywood-tentoonstelling van vintage Bollywood-materiaal. Er hing onder andere een prachtige collectie oude filmposters en het prikkelde ons verlangen naar zulke posters nog meer! Het vinden van een mooi exemplaar wordt één van onze volgende projecten.



Vandaag moesten de kindjes naar school. Mama en Oekie trokken er opnieuw op uit. Deze keer naar de Lotus tempel, Baha'i House of Worship, een tempel waar iedereen welkom is om te mediteren, ongeacht welke godsdienst je belijdt. Het is een modern gebouw en bestaat uit 27 bloemblaadjes in de vorm van een lotus. Hij werd gebouwd vanaf 1980 en na zes jaar werd de bouw voltooid. Jammer genoeg is de tempel op maandag gesloten en konden we er niet binnen.

Nadien staken we de straat over om een bezoek te brengen aan de Kalkaji-tempel. Het is één van de populairste hindoetempels van Delhi. En het was eraan te zien! Er stonden rijen wachtenden om de tempel binnen te gaan. Het was indrukwekkend om de praktiserende gelovigen te aanschouwen terwijl ze offers brachten, baden, bellen lieten rinkelen enz.



Het was er ongelofelijk vuil en er vlogen dan ook duizenden vliegen rond. Niet moeilijk, er worden kilo's kokosnoten, kokosmelk en suiker geofferd. En laat dat nu net dingen zijn waarop die vliegjes verlekkerd zijn! We moesten er uiteraard blootsvoets rondwandelen. Daarna dus met onze lekker stinkende vieze vuile voeten terug onze schoenen in... Oekie heeft dan ook meteen zijn schoenen in de wasmachine gestoken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten