x

x

zondag 19 december 2010

India versus België deel 2: Kastesysteem

Officieel is discriminatie op basis van kaste in India verboden. Je merkt echter dat de wortels zo diep in de samenleving verankerd zitten, dat dit de eerstvolgende ja-rén nog niet verdwenen zal zijn.

Algemeen zijn er vier grote kastes, waartoe op zich nog heel veel subkastes behoren:
De Brahmanen: de priesterlijke en geleerde klasse;
De Kshatriya's: de strijders en de heersers;
De Vaishya's: de landbouwers en de handelaars;
De Shudra's: de burgers en de arbeiders.

Onder de categorie van Shudra's staat de groep onaanraakbaren, ook wel paria's genoemd. Zij worden als kasteloos beschouwd en noemen zichzelf dalit. Deze groep mensen doen het vuile werk van de maatschappij zoals de beerputten legen, toiletten schoonmaken, leer looien (wat op zich voor een hindoe verboden is aangezien de koe een heilig dier is) enz.

De familienaam verwijst vooral bij de hindoes meestal naar een kaste of ook wel een beroepsgroep. Het eerste dat Indiërs doen wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten is vragen naar de familienaam alsook naar hun 'fathers name'. Aan de hand daarvan kunnen ze zich meteen ten opzichte van elkaar stratificeren. Wanneer je formulieren moet invullen dien je steevast je 'fathers name' in te vullen. Ze komen er heel wat door te weten. Onze tuinman bijvoorbeeld is een 'Ram', zoals heel veel 'Rams' tuinman zijn.

Ik was wellicht een beetje naïef door te denken dat bijvoorbeeld Namita, onze huishoudster, niet aan dit alles meedeed. Laatst echter, toen onze nieuwe chauffeur voor ons begon te werken, vroeg ze me naar zijn naam. 'Ah', zei ze, 'dan komt die uit dezelfde kaste als ik'.

Maar hoe ontmoedigend moet het zijn om in een bepaalde bijvoorbeeld lagere kaste geboren te worden en er voor jou een toekomst als kok is weggelegd, terwijl jij een goede student bent en best de intelligentie blijkt te hebben om verder te studeren? Jammer maar helaas, die carrière zit er dan wellicht niet in.

Het zou me verschrikkelijk ontmoedigen. Voor mij lijkt het of al je ambitie wordt beknot. Ik vermoed echter dat heel veel Indische mensen de ambitie hebben laten varen en zich neerlegden bij de situatie. Ze lijken er naar mijn gevoel gelaten in geworden te zijn.

1 opmerking:

  1. Anderzijds is er ook positieve discriminatie in India. De mensen van lager kasten krijgen allerlei voordelen voor studies en jobs in India alhoewel ze minder intelligent zijn dan de mensen van hoger kaste. Als u weet zijn er mensen van een bepaalde kaste in Rajasthan aan het vragen om hen als lager kasten beschouwen te worden.
    http://www.thehindu.com/news/national/article974292.ece

    BeantwoordenVerwijderen