x

x

woensdag 1 december 2010

Uitstap naar Jaipur (deel 2)

Tegenover het City Palace ligt Jantar Mantar. Dit is een 18de eeuws observatorium dat Singh II liet bouwen om de sterrenhemel zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bestuderen. Hij geloofde dat deze gigantische meetinstrumenten tot nauwkeurigere resultaten zouden leiden. Er staat er ook eentje in Delhi, maar die is veel kleiner en dus minder indrukwekkend.




Vervolgens maakten we een wandeling door het oude stadscentrum langs de 'bazaars' en passeerden ook de 18de eeuwse Hawa Mahal, beter gekend als het 'Paleis der Winden'. De bouwheer was de vorst Sawai Pratab Singh. Het is een gebouw van maar één vertrek diep en bestaat vooral uit ramen en balkons. Het fungeerde dan ook als een soort tribune waarop de vrouwen van de harem ongezien naar de processies en de bezigheden in de straat konden kijken.


We aten een kids-feestmaal bij Mc Donalds en zochten nadien ons bedje op. Sam legde haar kostbare bezit, enkele zakjes ketchup, veilig naast haar. Tja, waardevolle zaken moet je beschermen, niet waar?


De volgende ochtend reden we naar het naburige stadje Sanganer. Sanganer is bekend omwille van zijn handgeschept papier en zijn blokdruktextiel. Het was allemaal niet echt voorzien op toeristen, maar we konden de ambachtslui gadeslaan terwijl ze hun werk deden. Echt de moeite waard om te zien! De stempelmakers:




de blokdrukkers:



het fixeren van de kleuren op de stoffen en het drogen van het handgeschepte papier en de textiel:




Het stadje zelf was niet heel groot, maar had enkele gezellige, kleine, weliswaar door de verf sterk vervuilde straatjes. De kindjes liepen ons continu achterna, zij hadden blijkbaar nog niet zo vaak blanke mensen gezien.



Op onze weg terug naar Jaipur, passeerden we weer een massa kamelen... geweldig hoe die beesten parmantig stappen!



Terug in onze uitvalsbasis wandelden we nog wat door de bazaars van Jaipur. We kochten een aantal souvenirs (kamelenneuspinnen, chapatitafeltje met deegrol, boeken die per kilo verkocht werden,...) en genoten van het lekkere weer.



Ergens aan een steegje kregen we van een Jaipuriaaneesmander een tip. Hij raadde ons aan langs een bepaalde draaitrap naar boven te gaan. Daar zouden we een mooi uitzicht hebben over de stad en op de Ishwar Lat, een toren die Ishwari Singh bouwde in 1749 als herinnering aan de overwinning op zijn stiefbroer Madho Singh I. Wij dus via die trap naar boven en konden inderdaad genieten van een mooi uitzicht.


We werden er aangesproken door een Indiër die in de juwelenbusiness zit. Hij was groothandelaar in juwelen met zilver en mineralen. Hij toonde ons het atelier waar de stenen geslepen werden... scarry, want 'zip' en de mannen kunnen een vinger verliezen!



De volgende ochtend verlieten we Jaipur en keerden we terug richting Delhi. We maakten een omweg via het prachtige dorpje Samode met zijn nog prachtigere Samode Palace. Dit 19de eeuwse gebouw was vroeger een paleis en is nu een hotel. Het bevat schitterende spiegelvertrekken en is een oase van rust. Het was er echt genieten.








We aten nog wat lekkers en keerden nadien terug naar Delhi. Het werd een lange en vermoeiende rit. Al was het eerste stukje, van Samode tot aan de autoweg wel echt prachtig...





Einde van een alweer erg mooie reis in het prachtige Rajasthan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten