x

x

donderdag 16 februari 2012

Jaisalmer

Twee weekends geleden, maakten we een uitstap naar Jaisalmer en Jodhpur. We namen het vliegtuig naar Jodhpur. Aansluitend reden we meteen door naar Jaisalmer, een stadje dat in 1156 gesticht werd door Rajput Jaisal. In die tijd was deze stad gelegen aan een belangrijke handelsroute van Perzië naar Afrika.

De rit was hels, met naast veel koeien, honden, vogels en kamelen ook tal van overvol geladen voertuigen op de weg.



Jaisalmer is een zeer authentieke stad, gelegen in de Tharwoestijn. Voordat we er aankwamen zagen we dan ook vooral veel dorre, droge landschappen waar op het eerste zicht niet al te veel te beleven valt. Een oude wijze man wist ons te vertellen dat je in de zomer nog eerder een kop melk zal aangeboden krijgen dan een kop water!



We reden langs zandsteengroeves. Zandsteen is er klaarblijkelijk goedkoper en rijker aanwezig dan hout, want schuttingen worden hier niet van hout maar wel van zandsteen gemaakt. Niet te geloven.

In Jaisalmer logeerden we in een gezellig hotelletje 'KB Lodge' genaamd.



Het is een nieuwer gebouw, opgetrokken in de traditionele stijl. Het is ideaal gelegen, vlakbij de prachtige Patwon Haveli en net buiten de muren van het fort Sonar Quila. Blijkbaar is door het toerisme en de hotels binnen de muren van het fort, het voortbestaan van het fort bedreigd. Door al de toeristen die in het fort verblijven, wordt er zo veel water geloosd in de open rioleringen van het fort, dat er te veel water naar de funderingen sijpelt. De funderingen zouden al zwaar zijn aangetast. Wat zou het jammer zijn moest er daardoor zware schade ontstaan!

Het fort is een nog bewoond fort waardoor het een beetje een middeleeuwse sfeer uitademt. Het is geheel opgetrokken in gele zandsteen en heeft een goud-achtige gloed. Echt prachtig. Vroeger lag dit fort zeer strategisch op de handelsroute waarlangs specerijen verhandeld werden.

Net aangekomen deden we een avondwandeling. We kuierden door de smalle straatjes van de stad, namen af en toe de tijd om prachtige gebouwen te aanschouwen, vaarden in een pedalo-bootje op het meer en woonden een typische Rajastaanse poppenshow bij.






Na een 'pannenkoeken-met-banaan-ontbijt' met zicht op Jaisalmer-fort op het dakterras van onze lodge, wandelden we via een prachtige poort de muren van het fort binnen.




We bezochten eerst de mooie Rishabdevdji Jain-tempel in Dilwara stijl.








Vervolgens doolden we nog wat door de smalle, autovrije straatjes van Jaisalmer-fort. Je lijkt er echt tientallen jaren terug te gaan in de tijd:


De wasserij (al zei de mevrouw zelf dat ze 'dry cleaners' waren... maar aan het water te zien dat uit de lakens droop, heb ik er toch een ander gedacht over.);


Een schooltje;


Een oud vrouwtje dat nog fit genoeg is om in deze houding te zitten;


De koeienvergadering.

We brachten een bezoekje aan het vroegere Maharaja-optrekje (de Maharaja was de 'koning' van een staat), nu het Fort Palace Museum. Vanuit dit paleis had je trouwens een mooi zicht over Jaisalmer.






Ten slotte bezochten we nog enkele prachtige haveli's, huizen van rijke kooplui:




Salim Singhji ki Haveli (18de eeuws);







Patwon ki Haveli (eerste helft 19de eeuw), die ook binnenin nog een juweeltje bleek te zijn;




en ten slotte nog Nathmalji ki Haveli, 19de eeuws en nog in privé-bezit.

Vervolgens stond er ons nog een stresserende autorit richting Jodhpur te wachten. Stresserend omdat rijden in het donker in India best wel wat weg heeft van een Russische roulette. Ik was blij toen we heelhuids in Jodhpur toekwamen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten