Donderdagochtend vertrokken we per auto richting Jaipur. We hadden beslist dat Jochen zelf zou rijden, kwestie van een beetje meer 'onder ons' te zijn. Met onze chauffeur op vakantie gaan, geeft ons toch een minder vrij gevoel. Al is zelf rijden niet zonder gevaar. Jongens jongens, wat kom je in India toch niet allemaal tegen op de weg die zou moeten doorgaan voor autoweg! Olifanten,
kamelen,
koeien,
overvolle en slecht geladen vrachtwagens en bussen,
geparkeerde voertuigen, fietsers, voetgangers,... Verder stond er zowat over de ganse lengte van de autostrade 'men at work' en 'inconvenience regretted'. Ook kom je af en toe een dorp tegen, waar er dan een weg gewoon de autoweg kruist (!). Dit zorgt voor letterlijke monsterfiles.
Om een lang verhaal kort te maken. De afstand Delhi - Jaipur is ongeveer 260 km maar we hebben er een dikke 6 uur over gereden!
Onderweg stopten we in Amber, vooral gekend voor het Amber Fort. Het is een fortpaleis gelegen op een heuvelrug met een mooi uitzicht over het Maotameer. Amber was aanvankelijk de hoofdstad van het vorstendom Jaipur maar het kon het groeiende bevolkingsaantal niet slikken. Je kan de grandeur vanaf de 16de eeuw er nog steeds zien.
We waren het even vergeten maar moesten er maar snel weer aan wennen, Indiërs vinden blanke kinderen nog steeds een attractie!
Nadien brachten we een bezoek aan het 'Anokhi Museum of Hand Printing'. Niet super-spektaculair maar de kinderen kregen er een demonstratie hand-block-printing. Met houten stempels en textielverf worden stoffen prachtig bestempeld volgens aloude tradities. Deze regio is het Mekka van de block-printing. Roos bedrukte haar witte T-shirt dat ze op dat moment droeg. Haar dag kon niet meer stuk!
Onze volgende halte was de Jal Mahal (het waterpaleis). Dit paleis werd door Singh I gebouwd in de 18de eeuw naar het voorbeeld van het Lake Palace in Udaipur. Het paleis wordt in het nattere seizoen door het water van de moessonregens volledig omsingeld en levert zo een prachtig plaatje op.
En dan op naar ons 19de eeuwse hotel in Jaipur, Alsisar Haveli. Alweer een prachtig bouwwerk met mooi versierde kamers en een prachtige tuin. Jammer dat het te koud was om te zwemmen want het zwembad zag er aantrekkelijk uit.
Na het avondeten konden onze twee meiden nog een Rajasthaans poppenspel aanschouwen.
Vervolgens legden we hen in bed, lazen nog een beetje in onze reisgidsen en gingen dan ook zelf slapen.
De volgende dag brachten we een bezoek aan OpusIII Foundation. Meer info kan je vinden op www.opusiii.be. Opusiii bestaat uit twee VZW's. Concreet voorzien zij in schooltjes, medische zorgen en een microfinancieringsproject dat werk biedt aan een heel aantal Indische vrouwen. Zelf hebben we er een foster-kindje, Tannu. Ze sprak enkel Hindi dus we konden niet rechtstreeks met haar communiceren, wat wel jammer was. Maar ik moet zeggen dat het me echt wel wat deed om haar in levenden lijve te kunnen ontmoeten.
Roos trok haar ogen open. Ze kon er ook niet van over dat de kindjes op school overnachten. Ook voor mezelf was het erg confronterend om te zien in wat voor een armoede en onhygiëne veel mensen nog steeds moeten leven.
We werden rondgeleid door twee ontzettend aardige mannen. Overal werden we hartelijk verwelkomd door de kinderen. Grappig was, dat ze niet goed wisten of ze 'm'am' of 'sir' tegen me moesten zeggen... een vrouw die een broek draagt, bracht hen blijkbaar nogal in de war!
Het is knap om het resultaat van de moed en de inzet van de Belgische initiatiefnemers te zien. Hoedje af!
Die namiddag gingen we naar het City Palace Museum, een mengeling van Mogol- en rajputarchitectuur.
En vervolgens Jantar Mantar. Maar de foto's en het relaas daarvan zijn voor in deel 2. Wordt vervolgd!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten