x

x

vrijdag 7 oktober 2011

Dussehra

We krijgen al het gevoel dat onze tijd hier in India begint te korten. Stel u voor, en we hebben nochtans nog een kleine 2 jaar te gaan...

In elk geval was dat de aanleiding waarom we gisteren zeker Dussehra van dichtbij wilden aanschouwen.

Tijdens het hindoeïstische Dussehra wordt de overwinning van het goede over het kwade gevierd. Er worden allerlei toneeltjes opgevoerd. Er doen vele verhalen de ronde maar een bekend verhaal is dat van Rama die de demon Ravana doodt. Een ander verhaal is dat van de godin Durga die, rijdend op een leeuw, de demon doodt met het buffelhoofd. Durga en Rama staan dus centraal tijdens dit feest. De feesten duren tien dagen en op de tiende dag worden de afbeeldingen van het slechte verbrand.

In de stad zie je enorme poppen staan die de mensen zelf maakten. Doorheen de dag wordt er feest gevierd. 's Avonds worden deze poppen verbrand. En daar zijn we dus naar gaan kijken.

We probeerden eerst naar een groot evenement te gaan, maar omdat er zoooo veel Indiërs (en er zijn er veel, geloof me) naartoe gingen, drumden om binnen te gingen, politie-agenten met stokken in de menigte aan het poken waren enz. besloten we dat dit niet echt verantwoord meer zou zijn (zie het filmpje hiernaast). We namen een tuktuk terug richting rustiger oorden en dat was al indrukwekkend en druk genoeg.





Er werden toneeltjes opgevoerd, er werd gedanst, aan pooja gedaan en er werd op een onverantwoorde manier vuurwerk afgestoken, sommige deden het vanuit de hand!


Er werden veeeeel te lange speechen gehouden en ongeveer al de aanwezigen werden persoonlijk genoemd en bedankt. En dan... het hoogtepunt... werden de poppen verbrand. Binnenin waren deze ook gevuld met vuurwerk, ze ontploften dus als het ware, echt indrukwekkend.






Aanvankelijk zaten Sam en Roos er erg angstig bij. Maar naar het einde toe vond Sam het geknal echt geweldig: 'jaaa, jaaaa, nog, nog!' Kinderen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten