x

x

vrijdag 28 oktober 2011

Fictie wordt werkelijkheid

Een arme Indiër neemt deel aan het programma 'Who wants to Be a Millionaire' en wint de jackpot. Het was de plot van de film 'Slumdog Millionaire' en het is nu het levensverhaal van Sushil Kumar.


De 27-jarige Kumar werkte als bediende bij de overheid en kluste bij als leraar in het stadje Motihari, in de oostelijke staat Bihar. Hij moest rondkomen met ongeveer 85 euro per maand. Een televisietoestel kon hij niet betalen, dus ging hij bij de buren kijken naar het razendpopulaire spelprogramma 'Who wants to Be a Millionaire' (bij ons ooit uitgezonden onder de naam 'Wie wordt multimiljonair'). Omdat hij erg veel vragen kon beantwoorden, spoorden zijn buren hem aan om zich in te schrijven.

En zo geschiedde: Kumar nam voor het eerst in zijn leven het vliegtuig, naar Mumbai, en bevond zich voor het eerst in een grote stad. In de quiz, gepresenteerd door de Indische filmlegende Amitabh Bachchan, kon hij vraag na vraag juist beantwoorden en ging hij uiteindelijk aan de haal met de hoofdprijs: 50 miljoen roepies of zowat 720.000 euro.

Welke de laatste vraag was die Kumar moest beantwoorden, is nog niet bekendgemaakt; het programma wordt pas volgende week uitgezonden. De programmamakers wilden wel al kwijt dat het om een geschiedenisvraag ging.

Kumar zou na de voorlaatste vraag, voor 1 miljoen roepies, overwogen hebben om te stoppen, maar ging na het zien van de laatste vraag toch door: hoewel hij naar eigen zeggen het antwoord niet kende, kon hij wel twee van de vier antwoorden uitsluiten. Aangezien hij nog over de zogenaamde levenslijn beschikte om het aantal mogelijke antwoorden tot twee te beperken, kwam hij uiteindelijk toch bij het juiste antwoord uit.

Zowel de gelukkige winnaar als zijn vrouw barstten in tranen uit toen presentator Bachchan - met de woorden 'je hebt geschiedenis geschreven' - de cheque overhandigde. Kumar weet al wat hij met het geld wil doen: hij gaat een voorbereidende cursus volgen om meer slaagkans te hebben voor een zwaar staatsexamen, zijn vrouw krijgt een nieuw huis, hij zal de schulden van zijn ouders afbetalen en zijn broers een startkapitaal geven voor een eigen zaak. En in Motihari wil hij een bibliotheek laten bouwen voor zijn leerlingen.

De show wordt al sinds 2000 uitgezonden in India. Aanvankelijk bedroeg de jackpot 1 miljoen roepies, een prijs die tweemaal gewonnen werd. Vorig jaar werd de hoofdprijs opgekrikt tot 50 miljoen roepies. Kumar is de eerste die met dat bedrag gaat lopen.

Bron: Nieuwsblad.be - donderdag 27 oktober 2011, 16u41 Bron: ap - Auteur: loa

1 opmerking:

  1. zie, sprookjes die bestaan wel ! Proficiat aan de man van 50 milj. rps
    moeke

    BeantwoordenVerwijderen