x

x

vrijdag 7 oktober 2011

Taj Mahal instorten? Neeeeeee!


Taj Mahal staat op instorten
De Standaard, woensdag 05 oktober 2011, 12u02 Bron: daily mail Auteur: mtm


Als er niet ingegrepen wordt, kan de Taj Mahal, het wereldberoemde mausoleum in het Indiase Agra, binnen vijf jaar instorten. De houten fundamenten van het moderne wereldwonder zijn compleet verrot en de vier minaretten zouden al een beetje scheef staan.
De Taj Mahal is de grootste toeristische trekpleister in India. Jaarlijks komen meer dan 4 miljoen mensen een kijkje nemen naar het mausoleum. Reden te meer om het bouwwerk te redden, nu het nog kan, vindt ook het Indiase parlementslid Ramshankar Katheria. 'Als de regering niet ingrijpt, kan de Taj Mahal binnen twee à vijf jaar instorten', zegt hij.

Hoe kan dat?

De mahonie-eiken fundamenten van het 363 jaar oude grafmonument zijn verankerd in de bodem van de river Yamuna. Maar door vervuiling en ontbossing staat er nog maar weinig water in de rivier en dreigt die zelfs volledig op te drogen. Gevolg: de fundamenten drogen op en de houten balken vallen uit elkaar.

Er zijn al scheuren te zien in delen van de tomba en ook de vier minaretten zouden iets schever staan dan normaal (ze hellen sowieso beetje naar buiten toe, zodat ze bij een aardbeving naar buiten zouden vallen en omdat ze voor de toeschouwer door optisch bedrog dan kaarsrecht lijken, red.) door de verrotting van de fundamenten. 'De bouwers van de Taj Mahal hadden nooit kunnen weten dat de rivier ooit zou opdrogen. De rivier maakt dan ook deel uit van het architecturaal ontwerp. Verdwijnt de rivier, dan verdwijnt ook de Taj Mahal', aldus professor Ram Nath, een autoriteit wat betreft het wereldberoemde mausoleum.

Uit liefde

De opdracht tot de bouw van de Taj Mahal werd gegeven door de Indiase grootmogol Shah Jahan in 1631. Zeventien jaar later was het grafmonument voor zijn overleden echtgenote af. Honderden jaren later wordt de Taj Mahal nog altijd beschouwd als 'het mooiste wat ooit uit liefde voor iemand gemaakt is'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten